GACKOŻER. Ptak. Zwierzę - gackożer
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Szponiaste Jastrzębiowate Macheiramphus Gackożer
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gackożer (Macheiramphus alcinus)

MacheiramphusAlcinus.jpg: Johan van Rensburgderivative work: Donkey shot / CC BY-SA
Spis treści
Wygląd

Gackożer należy do rodziny jastrzębiowate (Accipitridae). Reprezentowany jest przez trzy podgatunki. Ubarwienie ciała ciemnobrązowe do czarnego.Tęczówka oczna żółta. Oczy są stosunkowo duże. Nad okiem znajduje się biała, krótka brew. Dziób jest dosyć mały, szary, haczykowaty. Skrzydła są długie i spiczaste. Gardło, pierś oraz brzuch są pokryte białymi plamami. Nogi są jasno niebiesko szare i długie. Stopy wyposażone są w długie i ostre szpony. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Osobniki młodociane są jaśniej ubarwione od dorosłych.

Występowanie

Gackożer występuje w tropikalnej Afryce, na Madagaskarze i Azji południowo-wchodniej. W Afryce zamieszkuje duży obszar od Senegalu i Gwinei na zachodzie, po Somalię na wschodzie, od północy jego zasięg ogranicza Sahara, od południa Kalahari. W Azji południowo-wschodniej ptak ten spotykany jest od Półwyspu Malajskiego, przez Sumatrę, Borneo i Sulawesi po Nową Gwineę.

Biotop

Gackożer zamieszkuje różnorodne siedliska w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Spotykany jest zarówno w tropikalnych lasach pierwotnych, jak i lasach zdegradowanych działalnością człowieka. Występuje także w miastach. Gackożer aktywny jest o zmierzchu. Dzień spędza na gałęzi. Na liście IUCN ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC). Wpisany jest do konwencji CITES (załącznik II).

Lęgi

Gackożer do rozrodu przystępuje w zależności od lokalizacji, od marca do czerwca lub od października do stycznia (Afryka Zachodnia), od kwietnia do sierpnia (Afryka Wschodnia), oraz od września do grudnia (Afryka Południowa). Gnieździ się na drzewie. Gniazdo wyścielone jest materiałem roślinnym (gałązkami i liśćmi). Może wracać co roku do tego samego gniazda. Samica składa jedno lub dwa jaja. Wyłącznie samica inkubuje jaja. Czas wysiadywania wynosi około 48 dni. Opiekę nad potomkiem pełnią oboje rodzice. Po upływie 67 dni młode zyskują zdolność lotu.

Pokarm

Gackożer w głównej mierzę żywi się nietoperzami, ponadto innymi kręgowcami (ptakami, gadami) oraz bezkręgowcami (owadami).

Bibliografia
  1. https://www.beautyofbirds.com; 2020-02-10;
  2. https://www.oiseaux.net; 2020-02-10;
  3. https://www.iucnredlist.org; 2020-02-10;
  4. https://cites.org; 2020-02-10;
4.8/5 - (17 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments