KABERU ETIOPSKI. Ssak. Zwierzę - kaberu etiopski, szakal etiopski, wilk etiopski
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Drapieżne Psowate Canis Kaberu etiopski
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Kaberu etiopski (Canis simensis)

Nazywana/y także: kaberu, szakal etiopski, wilk etiopski
Kaberu etiopski
Spis treści
Wygląd

Kaberu etiopski należy do rodziny psowate (Canidae). Jego pysk jest wydłużony. Uszy są długie i spiczaste, z białym wnętrzem. Ubarwienie ciała jest rudawe. Gardło, szyja, pierś, spód są białe. Kończyny są smukłe i długie. Ogon jest puszysty, z białymi bokami i czarną końcówką. Samce są większe od samic.

Występowanie

Kaberu etiopski jest endemitem wyżynnych i górskich obszarów Etiopii. Jego zasięg występowania składa się z siedmiu, w różnym stopniu izolowanych, populacji. W związku z zwiększającą się presją rolnictwa jego liczebność oraz zasięg występowania maleje. Na liście IUCN ma status zagrożenia wysokiego ryzyka wymarcia (kategoria EN).

Tryb życia

Kaberu etiopski zamieszkuje pasma górskie powyżej górnej granicy lasu. Nie jest spotykany niżej niż 3000 m n.p.m. Preferuje otwarte przestrzenie górskich afrykańskich łąk i wrzosowisk z niską roślinnością. Występuje na obszarach o niskim nachyleniu lub całkowicie płaskich. Prowadzi nocny bądź dzienny tryb życia, w zależności od miejsca występowania. Jest zwierzęciem terytorialnym. Kaberu etiopskie żyje samotnie lub w grupach (liczących od 3 do 20 osobników).

Odżywianie

Kaberu etiopski żywi się w głównej mierzę kręgowcami (ssakami, ptakami i ich jajami). Od czasu do czasu swoją dietę uzupełnia padliną.

Rozmnażanie i rozwój

Kaberu etiopski jest monogamiczny. Do rozrodu przystępuje tylko para dominująca. Rozród odbywa się raz w roku, ma to miejsce od października do stycznia. Ciąża trwa u niego 60 dni. Samica rodzi od 2 do 6 młodych. Laktacja trwa 6-8 tygodni. Od 5 tygodnia dieta szczeniąt uzupełniana jest o pokarm stały. W odchowie potomstwa uczestniczy również starsze rodzeństwo. Między drugim a trzecim rokiem życia młode samice opuszczają grupę rodzinną. Młode samce zwykle pozostają w watahach. Kaberu etiopski osiąga dojrzałość płciową w drugim roku życia. Na wolności żyje 8-9 lat.

4.9/5 - (11 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments