Naparstniczka czeska (Verpa bohemica (Krombh.) J. Schröt.)
Naparstniczka czeska to grzyb jadalny o bardzo charakterystycznym wyglądzie, który jest bardzo ceniony kulinarnie.
Naparstniczka czeska rośnie najczęściej w lasach liściastych, parkach i zaroślach. Grzyby te często można znaleźć w pobliżu cieków wodnych, w wilgotnych miejscach czy na wapiennych glebach. Występują zarówno w grupach, jak i pojedynczo.
Naparstniczka czeska wyrastają od końca marca do maja.
Owocnik naparstniczki czeskiej osiąga wysokość od 10 do 20 cm i zbudowany jest z główki i trzonu.
Główka ma dzwonkowaty kształt, czasami jest walcowata. Osiąga od 2 do 4 cm wysokości i od 2 do 3 cm szerokości. Ma faliste żeberka. Kolor od jasnobrązowego przez ochrowobrązowy aż do ciemnobrązowego. Główka nie jest zrośnięta z trzonem.
Trzon naparstniczki czeskiej ma kształt walcowaty. U młodych okazów jest pełny, w miarę starzenia się staje się wewnątrz pusty. Osiąga do 14 cm wysokości i 3 cm szerokości. Kolor od białawego do ochrowego. Na powierzchni znajdują się kosmki.
Miąższ naparstniczki czeskiej jest biały i kruchy. Ma łagodny smak i delikatny, grzybowy zapach.
Zarodniki gładkie, eliptyczne. Wysyp zarodników ochrowożółty.
Naparstniczka czeska jest bardzo smacznym grzybem jadalnym.
Naparstniczka czeska jest objęta częściową ochroną od 2014 roku. Jest bardzo smaczny po ugotowaniu czy usmażeniu. Owocniki nadają się do suszenia, jednak nie nadają się do marynowania.
Do marynowania nadaje się jak najbardziej. Polecam