Gąska dachówkowata (Tricholoma imbricatus)

Wstęp
Gąska dachówkowata jest szeroko rozpowszechnioną na całej Półkuli Północnej, ale rzadką w Polsce przedstawicielką rodziny gąskowatych Tricholomataceae, trudno odróżnialną od wielu innych gąsek np.: opisywanej już na portalu gąski krowiej. Młode, najdelikatniejsze owocniki niektórzy uważają za grzyby jadalne, większość autorów traktuje jednak gąskę dachówkowatą jako grzyb niejadalny.
Sezon
Gąska dachówkowata wytwarza owocniki od września do grudnia. Są one znacznie trwalsze od owocników większości innych naziemnych grzybów kapeluszowych (ponad miesiąc bez gnicia i robaczywienia).
Występowanie
Gąskę dachówkowatą podawano z całej Europy, Ameryki Północnej (od Kanady po Kostarykę włącznie), Japonii i Australii (tam zapewne zawleczona). Preferuje gleby piaszczyste, przepuszczalne. Jej najważniejszymi partnerkami mikoryzowymi są różne gatunki sosen. Czasami tworzy mikoryzy także ze świerkiem, topolą lub zimozielonymi gatunkami dębów.
W Polsce gąskę dachówkowatą spotyka się dość rzadko, chociaż posiada tu mnóstwo dogodnych siedlisk.
Wygląd
Blaszki ząbkowato wykrojone lub zaokrąglone przy nóżce, nader gęste i szerokie. U młodych owocników koloru brudno kremowego, białawego, u starszych z licznymi, rdzawo brązowymi lub różowo beżowymi plamami. Po zgnieceniu mocno brązowieją.
Dość podobne do gąski dachówkowatej bywają też owocniki olszówek, zwłaszcza krowiaka podwiniętego Paxillus involutus.
Właściwości
W Polsce gąska dachówkowata uznawana za grzyb niejadalny z powodu bardzo gorzkiego smaku. Bywa konsumowana w niektórych krajach, ale większość atlasów grzybów to odradza.
Zastosowanie
Brak. Dawniej młode owocniki gąski dachówkowatej zbierano i jadano, ale od lat zwyczaj ten odradzany jest przez fachowców. Wynika to nie tylko z nader kiepskiego smaku tejże gąski, ale przede wszystkim łatwości pomylenia jej z bardziej toksycznymi krewniaczkami albo z olszówkami (krowiakami).