Gołąbek lazurowy (Russula azurea)

Wstęp
Gołąbek lazurowy to saprofityczny grzyb, często o niesamowitej, lazurowej bądź ametystowej barwie kapeluszy, należący do rodziny gołąbkowatych, w jej obrębie zaś do podrodzaju (sekcji) Lilaceae. Gromadzi ona średniej wielkości gołąbki z ochrowym lub jsno złocistym wysypem spor, nader ciemnym (szarym bądź czarnym) miąższu, owocnikach niemal w całości dość przyjemnych w smaku, co najwyżej z lekko palącymi blaszkami.
Sezon
Gołąbek lazurowy zawiązuje owocniki od lipca do października.
Występowanie
Z ziem polskich gołąbka lazurowego podano z łódzkiego (okolice Pabianic), pomorskiego (Puszcza Darżlubska pod Wejherowem) i lubuskiego (okolice Świebodzina). W Niemczech natomiast zdaje się częstszy w górskich i wyżynnych okolicach Bawarii, a skrajnie rzadki na niżu: w Dolnej Saksonii i Brandenburgii.
Wygląd
Właściwości
Gołąbek lazurowy nie jest zbyt smaczny, ale nie szkodzi zdrowiu. Z uwagi na cienkie, nierzadko rozpadające się w dłoniach owocniki bywa trudny w transporcie i obróbce, toteż niechętnie się go zbiera. Ponadto zasługuje na ochronę z racji swej rzadkości w Europie Środkowej.
Zastosowanie
Gołąbek lazurowy jest grzybem jadalnym. Można go spożywać w mieszankach z innymi grzybami o lepszym, silniejszym smaku i zapachu.