Kolczak obłączasty (Hydnum repandum) - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieprznikowce kolczakowate kolczak Kolczak obłączasty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Kolczak obłączasty (Hydnum repandum)

Nazywana/y także: kolczak blaszkowaty, kolczak obłączysty, sarna zaroślowa, siarna, skrzypiel
Kolczak obłączasty. Źródło: JO2/Shutterstock
Spis treści
Wstęp

Kolczak obłączasty jest grzybem jadalnym. Kolczak obłączasty pospolity występuje w Polsce.

Sezon

Rośnie od lipca do listopada.

Występowanie

Grzyb kolczak obłączasty występuje na obu półkulach w strefie umiarkowanej. Znaleźć go można we wszystkich typach lasów. Szczególnie lubi gleby o dużej ilości wapnia. Rośnie gromadnie, rzadziej pojedynczo.

Wygląd

Kapelusz kolczaka obłączastego ma średnicę 4-15 cm. Jest twardy i zarazem kruchy. Na początku jest wypukły, później płaski z podgiętym, powyginanym brzegiem. Ma barwę od jasnopłowej, przez kremowoochrową, aż po pomarańczową. Powierzchnia kapelusza jest gładka i naga, tylko czasami delikatnie omszona.

Kolce na początku są krótkie i bladożółte, później osiągają długość do 6 mm i mają podobne do kapelusza zabarwienie. Dorosłe grzyby kolczaki obłączaste mają zaokrąglone i stożkowate kolce, natomiast stare spłaszczone, dające się łatwo oderwać.

Trzon ma długość do 7 cm i grubość 1-4 cm. Trzon jest rzadko centralny (ekscentryczny), cylindryczny. Rozszerza się u dołu. Ma barwę białawą lub kremowożółtą, czasami posiada rdzawe plamy.

Miąższ kolczaków ma przyjemny zapach i kwaskowaty smak. Jest kruchy. Barwy białej do białożółtawej.

Zarodniki kolczaków obłączastych są prawie kuliste, z krótkim dziobkiem. Wysyp zarodników biały.

Właściwości

Kolczak obłączasty jest grzybem jadalnym. Kolczak obłączasty bywa wykorzystywany w leczeniu chorób. Bogaty w repandiol jest stosowany w terapii onkologicznej i przeciwnowotworowej. Substancje, które zawiera, zwiększają też wytrzymałość fizyczną i zmniejszają zmęczenie. Oprócz tego grzyby te mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Wykorzystywane są się m.in. w stanach zapalnych żołądka i chorobie wrzodowej.

Zastosowanie

Tylko młode owocniki mają przyjemny smak i zapach. Stare owocniki charakteryzują się gorzkim i kwaskowatym smakiem. Ze względu na twardą konsystencję kolczak obłączasty zalicza się do grzybów ciężkostrawnych. Posiada więc słabą wartość konsumpcyjną. Nadaje się do suszenia, konserwowania, smażenia, duszenia i gotowania. Kolczaka można marynować w occie. Wtedy gorące kolczaki umieszcza się w wymytych i wyparzonych słoikach, a do każdego dodaje liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i ostrą paprykę. Całość zalewa się gotująca zalewą.

Kolczaka obłączastego można też ugotować w bulionie lub śmietanie. Innym sposobem na jego przyrządzenie jest duszenie. Podczas przygotowywania potraw dobrze nasiąka smakami innych składników. Nadaje się również do zamrożenia.

Kolczak obłączasty – pytania i odpowiedzi


Jak wygląda grzyb kolczak?

Wyróżnia go kapelusz z powierzchnią gładką i nagą, tylko czasami delikatnie omszoną w kolorze białawym, kremowym, żółtawym lub bladopomarańczowym. Pod kapeluszem znajdują się kolce do długości maksymalnie 6 mm, które u dorosłych okazów są zaokrąglone i stożkowate, a w przypadku starszych — spłaszczone, dające się łatwo oderwać.

Czy kolczak jest grzybem jadalnym?

To smaczny grzyb jadalny o lekko orzechowym smaku i chrupkiej konsystencji. Bywa porównywany do kurki i jego dodatkową zaletą jest to, że prawie nigdy nie bywa robaczywy. Nadaje się do suszenia i przyrządzania konserw.

Z jakimi gatunkami można pomylić grzyby kolczaki?

Ze względu na barwę i fakturę kapelusza kolczaka do złudzenia może przypominać pieprznika jadalnego, kurkę. Dopiero charakterystyczne dla tego pierwszego kolce, rozwiewają wątpliwości. Oprócz tego można pomylić ten grzyb z jadalnym kolczakiem rudawym.

[ „@context”: „https://schema.org”, „@type”: „FAQPage”, „mainEntity”: [{ „@type”: „Question”, „name”: „Jak wygląda grzyb kolczak?”, „acceptedAnswer”: { „@type”: „Answer”, „text”: „Wyróżnia go kapelusz z powierzchnią gładką i nagą, tylko czasami delikatnie omszoną w kolorze białawym, kremowym, żółtawym lub bladopomarańczowym. Pod nim znajdują się kolce do długości maksymalnie 6 mm, które u dorosłych okazów są zaokrąglone i stożkowate, a w przypadku starych — spłaszczone, dające się łatwo oderwać.” ] },[ „@type”: „Question”, „name”: „Czy kolczak jest grzybem jadalnym?”, „acceptedAnswer”: { „@type”: „Answer”, „text”: „To smaczny grzyb jadalny o lekko orzechowym smaku i chrupkiej konsystencji. Bywa porównywany do kurki i jego dodatkową zaletą jest to, że prawie nigdy nie bywa robaczywy. Nadaje się do suszenia i przyrządzania konserw.” ] },[ „@type”: „Question”, „name”: „Z jakimi gatunkami można pomylić grzyby kolczaki?”, „acceptedAnswer”: { „@type”: „Answer”, „text”: „Ze względu na barwę i fakturę kapelusza kolczak do złudzenia może przypominać pieprznika jadalnego, kurkę. Dopiero charakterystyczne dla tego pierwszego kolce, rozwiewają wątpliwości. Oprócz tego można pomylić ten grzyb z jadalnym kolczakiem rudawym.” ] }] }

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (16 votes)
Subscribe
Powiadom o
6 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

jakiś obłąkany tez grzybek xD

Dziś nazbierałem około 2 kg. w starym lesie sosnowym. Usytuowane były gromadnie w mchu Późno wyszukałem przepis i tradycyjnie wykorzystałem je w zalewie octowej.

Dzisiaj je znalazlem, poczytalem, poogladalem,pozbierałem ,usmazylem i zjadlem, smaczny grzyb. Mam nadzieje ,ze przeżyje do rana. Znaleziony w gromadach koło Limanowej

Ciekawy grzybek. Chyba w lesie nie zauważam go

To zapraszam na gubałówke tam ich pelno