Łysak wspaniały - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce Hymenogastraceae łysak Łysak wspaniały
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Łysak wspaniały (Gymnopilus junonius)

Nazywana/y także: bedłka wspaniała, łuszczak wspaniały, łuskwiak wspaniały
Łysak wspaniały
Spis treści

Wstęp

 

Łysak wspaniały jest grzybem niejadalnym. Uważany za gatunek wywołujący halucynacje.

Występowanie

Łysak wspaniały występuje przeważnie w skupiskach. Tworzy zwarte kępy na próchniejącym drewnie drzew liściastych i iglastych. Najczęściej spotykany w lasach mieszanych, na poboczach dróg.

Sezon

Łysak wspaniały pojawia się od lipca do listopada. W południowej Europie już od stycznia.

Wygląd

Kapelusz łysaka wspaniałego dorasta do 15 cm średnicy. Czasami osiąga większe rozmiary. Im starszy tym staje się bardziej rozpostarty. Kolor owocnika zmienny od żółtopomarańczowego do różnych odcieni brązowego. Powierzchnia skórki pokryta brązowymi wrośniętymi łuskami. Skórka omszona, sucha.

Blaszki u młodych grzybów są koloru kremowego, później ciemnieją. Poprzyrastane są do trzonu.
Trzon wysoki niekiedy nawet 20 cm i do 3 cm szerokości.  U starszych okazów w środku trzonu wąski kanał. Zabarwienie trzonu kremowe. Obecny pierścień, pod nim powierzchnia włókienkowata. Przy podstawie trzon bulwiasty.
Miąższ łysaka wspaniałego ma intensywny, zapach grzybowy i gorzki smak. Jest bardzo mięsisty i twardy.

Zarodniki tego grzyba są ciemno-rdzawe. Kształt elipsoidalny z licznymi brodawkami.

Właściwości

Łysak wspaniały zaliczany jest do grzybów psylocybinowych. Grzyby takie wpływają na świadomość człowieka powodując zmiany w odbieraniu bodźców. Psylocybina to substancja o właściwościach psychodelicznych. W większości krajów substancja uważana za nielegalny środek psychoaktywny.

Zastosowanie

Łysak wspaniały jest saprotrofem, biorącym udział w rozkładzie materii organicznej. W składzie grzyba odkryto kilka substancji, które są wykorzystane w przemyśle i nie tylko. Między innymi kwas stearynowy, który modyfikuje konsystencję mydeł – nadając twardość oraz wykazujący silne właściwości nawilżające. Wyizolowano za pomocą ekstrakcji związki, które wykazywały właściwości przeciwbakteryjne na niektóre szczepy drobnoustrojów.

 

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (8 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments