Łysak wspaniały (Gymnopilus junonius)

Wstęp
Występowanie
Sezon
Łysak wspaniały pojawia się od lipca do listopada. W południowej Europie już od stycznia.
Wygląd
Kapelusz łysaka wspaniałego dorasta do 15 cm średnicy. Czasami osiąga większe rozmiary. Im starszy tym staje się bardziej rozpostarty. Kolor owocnika zmienny od żółtopomarańczowego do różnych odcieni brązowego. Powierzchnia skórki pokryta brązowymi wrośniętymi łuskami. Skórka omszona, sucha.
Zarodniki tego grzyba są ciemno-rdzawe. Kształt elipsoidalny z licznymi brodawkami.
Właściwości
Zastosowanie
Łysak wspaniały jest saprotrofem, biorącym udział w rozkładzie materii organicznej. W składzie grzyba odkryto kilka substancji, które są wykorzystane w przemyśle i nie tylko. Między innymi kwas stearynowy, który modyfikuje konsystencję mydeł – nadając twardość oraz wykazujący silne właściwości nawilżające. Wyizolowano za pomocą ekstrakcji związki, które wykazywały właściwości przeciwbakteryjne na niektóre szczepy drobnoustrojów.