Wstęp
Maślak szary to mniej znany w Polsce od typowych maślaków i borowików, przedstawiciel borowikowatych, mocno przywiązany do modrzewia.
Sezon
Maślak szary zawiązuje owocniki od do .
Występowanie
Maślak szary rośnie wszędzie tam, gdzie jego mikoryzowi partnerzy – modrzewie. Stąd w Eurazji najczęstszy jest w górach i na wyżynach oraz widnej tajdze, podobnie zresztą w Kanadzie.
Wygląd
Owocniki maślaka szarego jak sama nazwa wskazuje jasno szare, szaro-zielonkawe albo szaro-buro-żółtawe, o łatwo zdzieralnej
skórce. Wyrastają samotnie bądź w grupach, tylko pod modrzewiami.
Pory wielkie, wydłużone promieniście, u najmłodszych owocników kremowo białawe, u średnich sine, a dość ciemne, u najstarszych okazów przyjmują nader swoistą dla tego
gatunku barwę cynamonu. Naciśnięte lekko ciemnieją.
Rurki przyrosłe, długie, zazwyczaj zbiegające się. U młodych okazów jasno szare, niemal białe, u dojrzalszych ciemno popielate.
Kapelusz o wymiarach 4-12 cm, najpierw podwinięty i lekko wypukły, ze zwisającymi pozostałościami osłony, następnie poduszkokształtny, u najstarszych owocników rozpostarty. Kolory kapelusza to wielorakie odcienie szarej zieleni, szarawej ochry i brązów przechodzących w żółć. Faktura typowa dla maślaków czyli gładka, sucha, kosmkowata i lśniąca przy suchej , a maślista i lepka po
deszczu lub
mgle, dość łatwo oddzielająca się od kapelusza. Po długotrwałej suszy skórka może łuszczyć się i pękać.
Trzon pełny, nieco śluzowaty w dotyku, niekiedy zgrubiały u podstawy, dalej walcowaty, z cienkim, białym, następnie szaro burym, prędko zanikającym pierścieniem. Nad pierścieniem nóżka jest siatkowata, pod pierścieniem jamista. Kolor trzonu siwo żółty, zwykle jaśniejszy niż kapelusz. Pochwy nie ma.
Miąższ młodych owocników jędrny, w trzonie włóknisty, starszych miękki i maślisty, białawy lub jasno popielaty w kapeluszu, natomiast żółtawy w nóżce, nie blaknie po uszkodzeniu. Smak i
zapach miłe, przypominające
owoce. Uszkodzony może błękitnieć bądź zielenieć.
Wysyp
zarodników brunatny, o dość charakterystycznym odcieniu tabaki. Spory gładkie, szkliste, wydłużone, wrzecionokształtne, mierzą zwykle 8-14 x 3-5 µm.
Właściwości
Maślak szary jest grzybem jadalnym, ale nie tak pyszny jak inne maślaki i borowiki.
Zastosowanie
Maślak szary jest zbliżony do innych maślaków, choć z racji gorszego smaku nie zbierany aż tak chętnie.