Wstęp
Mleczaj przydymiony to niezbyt częsty w Polski należący gołąbkowatych (Russulaceae), rodzaju Lactarius oraz podrodzaju (sekcji) Plinthogalus. Trafił na czerwone listy gatunków rzadkich i wymierających w wielu niemieckich landów (Szlezwiku-Holsztyna, Meklemburgii, Nadrenii-Północnej Westfalii, Nadrenii-Palatynatu, Hesji oraz Kraju Saary).
Sezon
Owocniki mleczaja przydymionego znaleźć można od do .
Występowanie
Mleczaj przydymiony to gatunek szeroko rozprzestrzeniony w Eurazji, Ameryce Północnej i Centralnej, często jednak rosnący mało licznie, w rozproszeniu.
Jego partnerem mikoryzowym zwykle jest
świerk. Mimo to nie jest to gatunek szczególnie częsty w Europie Środkowej. Wynika to z przywiązania do świerkowych borów bagiennych o torfiastej
glebie.
Wygląd
Kapelusz mleczaja przydymionego jest niemal czarny, ciemnobrązowy, o charakterystycznym dla tego gatunku, stożkowatym uwypukleniu w centrum. Przy dotknięciu matowy, zamszowy, niemal stale suchy, do tego marszczący się od środka ku brzegom.
Blaszki m. przydymionego są gęste, cienkie, lekko wypukłe, początkowo koloru białego, potem ochrowe, o czekoladowo brązowych ostrzach, przyrosłe albo nieco zbiegające ku nóżce. Uszkodzone robią się rudo czerwone.
Nóżka walcowata bądź nieco spłaszczona, cienka, zwężająca się ku górze, jaśniejsza niż kapelusz, blednąca ku podstawie, o powierzchni albo gładkiej, nagiej i aksamitnej, albo pobrużdżonej wzdłużnymi zmarszczkami, szczególnie koło blaszek. Nierzadko obrośnięta bywa białawą grzybnią.
Miąższ sprężysty, twardawy, biały, po przecięciu lub zgnieceniu słabo różowy, w smaku początkowo dość miły, orzechowy, potem jednak bardzo gorzki.
Zapach tego mleczaja bywa trudny do określenia i wyczucia. Nalewka gwajakowa przebarwia miąższ m. przydymionego na szaro zielono;
siarczan żelaza również na oliwkowo szaro ale słabiej; fenol na ciemnoróżowo lub czerwonawo; anilina na bord przechodzący w fiolet, a potem w czerń; zaś kwas azotowy na brudny, czerwony brąz.
Mleczko tego grzyba jest wodniste, początkowo śnieżno białe, potem przebarwia się powoli na jasny róż bądź na łososiowo. Z młodych owocników wypływa obficie, ze starszych raczej skąpo.
Wysyp
zarodników jest u mleczaja przydymionego kremowo biały lub ochrowy, dość jasny. Spory są amyloidowe, niemal okrągłe, okryte brodawkami tworzącymi siateczkę, mierzą 9 na 10 μm.
Mleczaja przydymionego nawet doświadczonym grzybiarzom łatwo pomylić z również niejadalnym jelonkiem
Lactarius fuliginosus. Miąższ jelonka jednak prędzej różowieje, kapelusz zaś cechuje się wyraźniej zaokrąglonym wierzchołkiem. Niezwykle zbliżony tak wyglądem, jak upodobaniami ekologicznymi bywa też
mleczaj ciemny L. picinus. Ciemny różni się od przydymionego: zbiegającymi końcami blaszek; blaszkami innego koloru jak nóżka; kapeluszem bez stożkowatego uwypuklenia. Mleczaj bezstrefowy
L. azonites rośnie w buczynach i dąbrowach, na glebach zasadowych. Mleczaj wilczomleczowaty
L. tithymalinus także woli
lasy liściaste,
lateks ma bardziej gorzki od przydymionego, ponadto śmierdzi
pluskwami. Mleczaj wodnisty (serwatkowy)
L. serifluus smak ma przyjemny, ale również cuchnie pluskwami, poza tym występuje w
drzewostanach liściastych.
Spośród grzybów kapeluszowych nie będących mleczajami dość podobne do m. przydymionego mogą być m.in. białokrowiak dziwny Leucopaxillus mirabilis (syn. Tricholoma mirabile) – , mikoryzujący z sosnąMelanoleuca vulgaris – również jadalna, saprotroficzna (nie mikoryzowa). Oba ww. gatunki nie produkują żadnego mleczka (lateksu).
Właściwości
Mleczaj przydymiony w smaku jest niezwykle gorzki.
Zastosowanie
Nie ma obecnie zastosowań dla mleczaja przydymionego. Z racji swej rzadkości ten zasługuje na ochronę. Dawniej wiązano pewne nadzieje z jego ciałami czynnymi.