Skórnik pomarszczony (Stereum rugosum)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Skórnik pomarszczony podobnie jak pokrewne skórniki także rozpowszechnił się niemal na całym świecie. Nie zasiedlił jedynie Antarktydy i Ameryki Południowej, dotarł jednak na wiele odległych wysp oceanicznych.
Wygląd
Owocniki skórnika pomarszczonego rozpościerają na okrągło, przylegając całym swoim grzbietem do podłoża. Niekiedy tylko ich skraje nieco odstają od martwego drewna lub rośliny żywicielskiej.
Pojedyncze kapelusze osiągają 5-20 mm średnicy. Może wyraźnie odstawać od podłoża i mieć wydłużony kształt, szczególnie jeśli wyrósł na pionowym pniaku. Położone obok siebie owocniki zrastają się zwykle formując ogromne plastry, mierzące nawet po kilka metrów. Powierzchnia kapelusza cechuje się strefowaniem i głębokimi rowkami. Niemal cała jest naga, tylko brzegi pozostają orzęsione (filcowate). Kolorystyka wierzchu kapelusza mocno zależy od wieku owocnika. Początkowo białawy, u średnich staje się siwo brązowy, u najdojrzalszych prawie czarniawy.
Hymenofor (warstwa rodzajna, obłócznia) skórnika pomarszczonego (chropiatki leszczynowej, zadrzaka pomarszczonego) odznacza się wielkimi nierównościami oraz głębokimi zmarszczkami. Przybiera wielorakie odcienie żółci: od jasnych, niemal kremowo białych żółci przez wpadające w pomarańcz i czerwień do szarych, ochrowych i umbrowych. W najstarszych owocnikach liczba warstw hymenium sięgać może 10-20. Podobnie jak u pozostałych skórników z grupy krwawiących potarty lub zgnieciony wierzch obłóczni wyraźnie czerwienieje, jakby grzyb krwawił.
Miąższ ma charakter swoisty dla skórników, a niespotykany u reszty podstawczaków. Budują go dwie warstwy: zewnętrzna, nader cienka, dostrzegalna dopiero pod binokularem bądź lupą, zwana korteksem; oraz wewnętrzna, szeroka, skórzasta i korkowata, zwana kontekstem. Kontekst skórnika pomarszczonego najdelikatniejszy, wręcz skórzasty jest za młodu. Potem robi się łykowaty, wreszcie zupełnie zdrewniały i mocno korkowaty.
Właściwości
Zastosowanie
Współcześnie brak zastosowań dla skórnika pomarszczonego. W przeciwieństwie do wielu innych hub, wykorzystywanych w tradycyjnym, a nawet akademickim lecznictwie, jadanych jako potrawa czy noszonych jako ozdoba, nie jest obecnie wykorzystywany przez człowieka.