Trufla wielozarodnikowa - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby workowe kustrzebniaki kustrzebkowce truflowate trufla Trufla wielozarodnikowa
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Trufla wielozarodnikowa (Tuber macrosporum Vittad)

Trufla wielozarodnikowa
Spis treści

Wstęp

Trufla wielozarodnikowa to grzyb jadalny, jednak nie posiadający wysokich walorów smakowych.

Występowanie

Trufla wielozarodnikowa tworzy mikoryzę z dębami, topolami, wierzbami, leszczynami i lipami. Rośnie zazwyczaj na glebach wapiennych i gliniastych.

Sezon

Owocniki trufli wielozarodnikowej można zbierać już w październiku. Sezon na te grzyby może trwać nawet do marca.

Wygląd

 

Owocnik trufli wielozarodnikowej ma średnicę od 2 do 4 cm. Ma kulistawy kształt i chropowatą okrywę. Barwy rdzawobrązowej do czarnobrązowej. Obłocznia u dojrzałych okazów ma barwę oliwkowoszarą i białawy, marmurkowy wzór na przekroju.
Zapach trufli wielozarodnikowej przypomina cebulę lub czosnek. Smak mocny, czosnkowy, przyjemny.
Zarodniki eliptyczne.

Właściwości

Trufla wielozarodnikowa ze względu na intensywny zapach przypominający cebulę lub czosnek, jest w niektórych źródłach określana jako grzyb niejadalny.

Zastosowanie

Trufla wielozarodnikowa nie posiada zastosowania, gdyż jest mało atrakcyjna w porównaniu do pozostałych trufli.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.5/5 - (17 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments