Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Trufla wielozarodnikowa (Tuber macrosporum Vittad)

Spis treści
Wstęp
Trufla wielozarodnikowa to grzyb jadalny, jednak nie posiadający wysokich walorów smakowych.
Występowanie
Trufla wielozarodnikowa tworzy mikoryzę z dębami, topolami, wierzbami, leszczynami i lipami. Rośnie zazwyczaj na glebach wapiennych i gliniastych.
Sezon
Owocniki trufli wielozarodnikowej można zbierać już w październiku. Sezon na te grzyby może trwać nawet do marca.
Wygląd
Owocnik trufli wielozarodnikowej ma średnicę od 2 do 4 cm. Ma kulistawy kształt i chropowatą okrywę. Barwy rdzawobrązowej do czarnobrązowej. Obłocznia u dojrzałych okazów ma barwę oliwkowoszarą i białawy, marmurkowy wzór na przekroju.
Zarodniki eliptyczne.
Właściwości
Trufla wielozarodnikowa ze względu na intensywny zapach przypominający cebulę lub czosnek, jest w niektórych źródłach określana jako grzyb niejadalny.
Zastosowanie
Trufla wielozarodnikowa nie posiada zastosowania, gdyż jest mało atrakcyjna w porównaniu do pozostałych trufli.
Subscribe
0 komentarzy