Wodnicha gładka (Hygrophorus penarius)

Wstęp
Wodnicha gładka to zaliczany do wodnichowatych Hygrophoraceae grzyb o słabo zbadanych właściwościach, ujmowany albo jako jadalny lecz przykry w smaku albo jako niejadalny.
Sezon
Owocniki wodnichy gładkiej wyrastają dwa razy w ciągu roku: wiosną i jesienią.
Występowanie
Preferuje gleby zasadowe, a miejsca o ciepłym mikroklimacie. Występuje przede wszystkim w ciepłych buczynach i grądach na nizinach i pagórkowatych wyżynach. Jej głównym partnerem mikoryzowym jest buk, jednak niekiedy zachowuje się wobec niego bardziej jak pasożyt niż jak mutualista chroniący korzenie partnera roślinnego.
Wygląd
Miąższ wodnichy gładkiej odznacza się zwartością, nieco włóknistą, aczkolwiek mięsistą fakturą i pokaźną grubością. Aromat trudno wyczuć, choć zdaniem niektórym są w nim przykre nuty przypominające zjełczały olej, ale smak jest miły i słodki. Ług potasowy nadaje mu barwę ochrowo żółtą; nalewka gwajakowa czyni go seledynowym; a sulfowanilina zmienia mu kolor na czerwony fiolet. Mleczka nie wydziela.
Spośród grzybów jadalnych najbardziej podobna do wodnichy gładkiej będzie gąska gołębia Tricholoma columbetta. Gąskę gołębią od wodnichy można jednak dość łatwo odróżnić po: bardziej jedwabistym w dotyku kapeluszu czy po niezbiegających na trzony, bladszych i bielszych blaszkach.
Właściwości
Większość atlasów grzyboznawczych nie podaje nawet tak podstawowej informacji jak jadalny lub niejadalny charakter wodnichy gładkiej. Niektóre klasyfikują go jako jadalny, lecz mało smaczny. Wśród wodnich nie stwierdzono na szczęście mocno trujących gatunków, tym niemniej niezbyt miła konsystencja, woń i smak owocników wielu z nich odstręczają nawet głodnych zbieraczy. Na południu Europy (Włochy, Rumunia) uznawana za jadalną.
Zastosowanie
Wodnicha gładka mimo niezbyt dobrego smaku i gromadzenia w owocnikach metali ciężkich bywa zbierana na południu Europy.