Gąska żółknąca (Tricholoma scalpturatum)

Wstęp
Gąska żółknąca to dość pospolity w Polsce, grzyb jadalny należący do rodziny gąskowatych.
Sezon
Gąska żółknąca tworzy owocniki od lipca po październik. W Europie Południowej okres owocnikowania bywa dłuższy: od czerwca do listopada, nawet grudnia gdy zima się spóźnia.
Występowanie
Gąskę żółknącą notowano w Eurazji oraz Ameryce Północnej. Lubi gleby alkaliczne (zasadowe) rzadziej obojętne, świeże, wykształcone na marglach, wapieniach, piaskach lub glinach zasobnych w Ca, a miejsca widne. Prócz lasów różnego typu spotykana także w siedliskach zmienionych przez człowieka: na skrajach plantacji szybko rosnących drzew, w parkach i na cmentarzach. Mikoryzy formuje najprawdopodobniej z jodłami, sokorą (topolą czarną), grabami lub dębami.
Wygląd
Owocniki gąski żółknącej o 4-8 cm średnicy kapelusza, 3-8 cm długości, a 0,8-1,5 (sporadycznie więcej, do 1,8) cm szerokości trzonu.
Kapelusz z tępym garbikiem w centrum, długo podwiniętymi skrajami, za młodu stożkowaty, u starych owocników płaski albo wklęsły, jedwabisty i suchy w dotyku. Na młodych owocnikach w kolorze brunatno siwym, zwykle z fioletowym poblaskiem, na dojrzalszych co raz jaśniejszy, kremowo białawy lub pożółkły, obrośnięty czarniawymi bądź ciemnoszarymi łuskami i włókienkami, nierzadko o czerwonawym odcieniu.
Blaszki stosunkowo grube, gęste, przeplatane międzyblaszkami, wykrojone ząbkowato, przylegające do trzonu. Na młodych owocnikach kremowo białe, na starszych lub mocniej uszkodzonych pożółkłe (stąd dzisiejsza, polska nazwa).
Trzon g. żółknącej zagięty po środku, kształtem zbliżony do cylindra acz rozszerzający się u podstawy, bardzo długo pozostaje sprężysty i pełny. Zmiażdżony zmienia kolor na ochrowo szary bądź żółtawy (stąd współczesna, polska nazwa).
Miąższ cienki, miękki, u najmłodszych i nieuszkodzonych egzemplarzy białawy, w starszych i/lub uszkodzonych owocnikach pożółkły. W kapeluszu bardziej łamliwy jak w nóżce, w nóżce dość jędrny i włóknisty. Smak mączysty ale względnie znośny, zapach mniej przyjemny, porównywany do mocno zjełczałego masła i/lub spleśniałej mąki. W dostępnej literaturze brak danych odnośnie ewentualnego przebarwiania się miąższu gąski żółknącej po zadaniu jej siarczanu żelaza, ługu potasowego albo gwajakowca.
Wysyp spor biały. Zarodniki gołąbka żółknącej bywają bardzo różne pod względem kształtów i wymiarów (od jajowatych po cylindryczne), zwykle są nieamyloidalne, gładkie, szkliste, z kroplą oleju w środku. Osiągają 5-7 × 3,0-3,5 µm. Obecne cystydy oraz podstawki o czterech sterygmach, mierzące 25-30 x 6-7 µm.
Właściwości
Gąska żółknąca jest grzybem jadalnym, jednak łatwym do pomylenia z toksycznymi kuzynkami.
Zastosowanie
Gąska żółknąca jest jadalna, ale zbiór może źle się skończyć wskutek pomylenia z mocno trującymi krewniaczkami. Nawet wytrawni grzybiarze mylą ją bowiem z gąską tygrysią T. pardinum. Oba gatunki da się odróżnić po blaszkach i miąższu: wyraźnie żółknących jak sama nazwa wskazuje u gąski żółknącej, ale nie przebarwiających się u gąski tygrysiej. Poza tym gąska tygrysia pachnie słabo, ale przyjemnie, gdy gąskę żółknącą czuć popsutym masłem i spleśniałą mąką.