Mydło – właściwości, skład i zastosowanie mydła
Ekologia.pl Kobieta Uroda Mydło – właściwości, skład i zastosowanie mydła

Mydło – właściwości, skład i zastosowanie mydła

Trudno sobie wyobrazić życie bez mydła. Mydło jest najczęściej używanym kosmetykiem do codziennej higieny. Przez wieki zmieniała się formuła chemiczna mydła, by w ostatnich latach wrócić do korzeni. Znów w cenie są mydła ręcznie robione, według dawnych receptur – naturalne, bez konserwantów, syntetycznych barwników, spieniaczy i substancji zapachowych.

Mydło - jaka jest historia mydła i jak powstaje?

Naturalne mydło – dlaczego warto je wybrać?
Spis treści


Z lekcji chemii wiemy, że mydło to substancja powierzchniowo czynna, która obniża napięcie powierzchniowe wody, dzięki czemu usuwa tłuszcze z powierzchni skory, tkanin i innych materiałów. Zanim jednak mydło trafiło do naszych domów przeszło długa drogę.

Dokładne pochodzenie mydła nie jest znane. Wiadomo tylko tyle, że mydlana mikstura była już stosowana w starożytności. Jedne źródła historyczne podają, że mydło zostało wynalezione już 5 tysięcy lat temu przez Fenicjan, a inne podają, że prekursorami higieny z wykorzystaniem mydła byli 2800 r. p. n. e. starożytni Rzymianie. Z drugą teorią związana jest rzymska legenda według której mydło swoją nazwę zawdzięcza górze Sapo, gdzie składano zwierzęta ku czci bogom. Kobiety piorąca w Tybrze odkryły, iż łój spływający z góry idealnie spiera plamy na zabrudzonych tkaninach.

To tyle jeżeli chodzi o legendy, natomiast prawda jest taka, że mydło na początku służyło głównie do prania i przemywania ran, a jego skład różnił się znacznie od tego, które używamy obecnie. I tak poza olejami w mydłach znajdowały się jeszcze popioły drzew i łój zwierzęcy (przetopiony tłuszcz wołowy lub owczy).

Mydło w celach higienicznych zaczęto używać dopiero w XI wieku. Wtedy we Włoszech, Francji i Hiszpanii powstały pierwsze zakłady mydlarski. A upowszechniło się w wieku XIX, kiedy to na świecie zapanowała moda na zdrowy styl życia i higienę.

Na wzrost popularności mydlarstwa niewątpliwy wpływ miały odkrycia naukowe. W 1791 Francuz Nicolas LeBlanc uprościł pozyskiwanie ługu sodowego, a w 1823 jego rodak – Michel Chevreul odkrył z czego składają się tłuszcze, co wywołało prawdziwą rewolucję w mydlarstwie. Cegiełkę dołożyła także pierwsza wojna światowa, kiedy to opracowano pierwsze syntetyczne detergenty w odpowiedzi na niedostępność tłuszczu.

Formuła chemiczna mydła zmieniała się przez wieki. W przeszłości kojarzone z towarem luksusowym i elitarnym – obecnie służy przede wszystkim do utrzymania higieny i zdrowia.

Mimo postępu technologicznego mydła dostępne w sklepach nie zawsze służą skórze. Klasyczne mydła mają odczyn zasadowy – około 9 pH, co może uszkadzać kwaśny płaszcz lipidowy skóry. W składzie konwencjonalnych mydeł znajdziemy też dodatki chemiczne, takie jak pochodne ropy naftowej, konserwanty, barwniki, detergenty syntetyczne odpowiedzialne za lepsze pienienie się mydła (tenzydy). W efekcie stosowania takiego konwencjonalnego mydła skóra staje się wysuszona i podrażniona, a pozbawiona kwaśnej warstwy ochronnej, bezbronna wobec środowiska zewnętrznego. Co więcej detergenty z mydła przedostają się do środowiska, głównie do wody, powodując degradację całych ekosystemów.

Mydło szare, fot. shutterstock

Mydła tworzone z pasją

Na szczęście jest alternatywa. Można wytwarzać mydła w oparciu o stare, oryginalne receptury, bazujące na składnikach znanych naturze.

Czym się różnią od tych konwencjonalnych, produkowanych na masową skalę? Głównie skalą produkcji, składem i jakością używanych surowców. Mydła wytwarzane według dawnych receptur są mydłami przyjaznymi skórze, zawierają naturalne, często organiczne dodatki roślinne, które zwiększają ich właściwości pielęgnacyjne i nadają piękny aromat.

Najbardziej znane w tradycyjnych mydlarniach i sklepach z kosmetykami naturalnymi są mydła glicerynowe, laurowe (mydło z Aleppo) czy mydło marsylskie.

Mydło z Aleppo

Syryjskie mydło oliwkowo-laurowe wytwarzane od ponad 2000 tysięcy lat w mieście Aleppo. Składa się głównie z oleju laurowego, oliwy z oliwek i z sody pozyskiwanej z soli morskiej. Mydło to skutecznie nawilża i natłuszcza skórę. Sposób tworzenia tego mydła nie zmienił się od wieków, co decyduje o jego wysokiej jakości i unikalności. Mydło z Aleppo nie zawiera chemicznych dodatków konserwujących, substancji barwiących, tłuszczów zwierzęcych ani substancji chemicznych. Mogą jest stosować osoby, które mają problemy skórne.

Mydło Marsylskie

Historia wytwarzania mydła marsylskiego sięga XVII wieku i od tego czasu proces jego wytwarzania praktycznie się nie zmienił. Mydło marsylskie składa się z oliwy z oliwek i olejku palmowego, nie zawiera sztucznych barwników, substancji zapachowych i tłuszczów zwierzęcych. Tradycyjne mydło marsylskie jest hipoalergiczne oraz bakteriobójcze i jest polecane przy pielęgnacji skóry całej rodziny, także dla dzieci i noworodków.

Mydło marsylskie, fot. shutterstock

Mydła przetłuszczone

Mydła naturalne (marsylskie czy syryjskie), są z reguły mydłami przetłuszczonymi. Jak sama nazwa wskazuje mydło przetłuszczone, to takie mydło, w wyrobie którego użyto nadmiaru tłuszczu w proporcji do zasady, dzięki temu ma ono walory pielęgnacyjne i nie wysusza skóry.

− Mydła przetłuszczone należą do takich, które są tworzone poprzez proces chemiczny zmydlania tłuszczów z pomocą zasady sodowej (potocznie: ługu). Na etapie tworzenia receptury określa się precyzyjnie ile i jakiego tłuszczu używamy i szacuje się ilość ługu, który ten tłuszcz w trakcie reakcji chemicznej niejako przerobi. Przemysłowy proces ma to wyliczone ‘do zera’ czyli dokładnie tyle ile potrzeba do reakcji i ani grama więcej. Takie mydło jest mniej delikatne. W tradycyjnym mydlarstwie zawsze używa się więcej tłuszczu, niż ług jest w stanie pochłonąć, zazwyczaj od 5 do nawet kilkunastu procent, żeby mydło było łagodne. Dodatkowo niezmiernie istotny jest fakt, że zwykle tłuszczami używanymi w produkcji przemysłowej jest olej palmowy i olej kokosowy. A tradycyjni mydlarze sięgają po oliwę z oliwek, olej rycynowy, olej z awokado, masło shea, masło kakaowe. – wyjaśnia Magda Huzarska z firmy Mydłofaktura

Wyższość mydła naturalnego

Co jeszcze decyduje o wyższości mydła naturalnego nad syntetycznym? Wiemy jak wyglądają etapy powstawania mydła wyrabianego tradycyjnymi metodami rzemieślniczymi. A jak jest w przypadku mydeł produkowanych na skalę masową? W tym przypadku liczy się jak najniższy koszt produkcji, i mimo iż mydła dostępne w sklepach zniewalają kolorami i zapachem, to niekoniecznie służą naszej skórze.

4.7/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
11 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Samemu także przymierzam się do zrobienia własnego z jakimiś dodatkami. Tylko najgorsze, że jest tyle różnych rodzajów i sama nie wiem na co się najpierw zdecydować. Jakie działa najlepiej i najdłużej – glicerynowe, tradycyjne, żelowe a może jeszcze jakieś inne. Oraz czy tego typu przepisy są dobre https://www.open-youweb.com/jak-zrobic-mydlo/ a może coś jeszcze do tego dodać aby była tego lepsza konsystencja. Ten artykuł także dodam do zakładek, na pewno skorzystam z wszystkich porad.

Naturalne mydło zawsze będzie miało PH większe niż 7,więc nie piszcie głupot. Niższe wartości osiągalne są tylko przez detergenty, między innymi przez Dove, które mydłem nie jest, a jedynie kostką detergentów. Skóra po użyciu naturalnego, dobrze zrobionego mydła nigdy nie będzie wysuszona, ponieważ przy produkcji, daje się naddatek tłuszczu względem ługu. Dzięki temu po spłukaniu mydła, na skórze zawsze pozostaje cienka warstewka ochronnego tłuszczu i jest ona nawilżona. Nie trzeba stosować kremów nawilżających.

W Bydgoszczy jest muzeum mydła gdzie można osobiście sobie zrobić dowolny kształ i aromat.Jeszcze nie byłam ale córka i wnuczka owszem.Bardzo polecają.

Nie ma to jak najzwyklejsze mydło, żadna myjąca chemia w stylu pH tyle i tyle go nie zastąpi, mydło doskonale usuwa brud:)

Polecam mydło biały wielbłąd :) Bez składników zwierzęcych i wyprodukowane w Polsce

Czy takie mydła można zrobić samemu w domu? Czy zabawa ługiem jest niebezpieczna?

Można tłuszcz i zasada sodowa (wodorotlenek sodu). Dawniej robiło się w ługu pranie. Niektórym osobom podrażniał ręce, ale nie każdemu:) Przy produkcji mydła nie trzeba dotykać samego ługu, wszystko odbywa się w naczyniach:)

Które mydełko jest najlepsze do młodej cery trądzikowej? Będę wdzięczna za pomoc.

Na pewno pomoże z węglem aktywnym :)

Z siarką:)

Wydaje mi się, że takie na bazie glinki zielonej lub czerwonej:)