Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Jest niewątpliwą i niekwestionowaną królową schyłku lata i jesieni. Na bazarach i targowiskach pojawia się do pierwszych przymrozków. Nic zatem dziwnego, że w restauracja i w naszych domach króluje krem z dyni. Ale dynia jest o tyle wdzięczna, że można z nią bez obaw eksperymentować. Takim kulinarnym eksperymentem mogą być np. pierogi pełnoziarniste pierogi z dynią i soczewicą.
fot. shutterstock
Pełnoziarniste pierogi z dynią i soczewicą
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na około 20 pierogów:
Ciasto:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej, szczypta soli i gorąca woda
Farsz:
- 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 1/2 upieczonej dyni Hokkaido (albo innej niezbyt wodnistej odmiany)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczka soli morskiej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- szczypta papryczki chili
Przygotowanie farszu:
- Dynię upiec w 180 st. C przez około 40 minut. Soczewic dokładnie wypłukać i gotować w szklance wody przez około 10 minut. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju rzepakowym (około 5 minut).
- Dynię zmiksować z soczewicą. Do gładkiej dyniowo-soczewicowej masy dodać cebulę z czosnkiem, przyprawy i wymieszać. Farsz gotowy.
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i zalać około 1 szklanki gorącej wody. Wyrabiać ciasto (w razie potrzeby dodając dodatkową wodę) do momentu, aż będzie jednolite i będzie odchodziło od dłoni.
- Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek (około 3 mm grubości) i przy pomocy szklanki wycinać koła. Każde koło jeszcze dodatkowo rozwałkować. Na środku koła układamy 1 czubatą łyżeczkę farszu i sklejamy. Jeśli całe ciasto było mocno obsypane mąką delikatnie zwilżamy jego krawędzie, aby pierogi dobrze się skleiły i nie otworzyły podczas gotowania.
- Tak klejone pierogi wrzucać na gotującą wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju (aby się nie kleiły do siebie podczas gotowania i na talerzu). Gotować do wypłynięcia.
Pierogi najlepiej smakują z podgrzane na patelni.
Smacznego!
Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
Ekologia.pl (JSz)


Zobacz najnowsze artykuły

Ochrona środowiska naturalnego

Medycyna rodzinna

Ekologiczny dom

Ciekawostki przyrodnicze

Ochrona środowiska naturalnego
To musi naprawde smakować,wiec pędzę po dynie i wypróbujemy ten przepis
wyglądają obłędnie :)