Przepis na nalewkę z bursztynu
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Przepis na nalewkę z bursztynu

Przepis na nalewkę z bursztynu

Bursztyn bałtycki to nie tylko chluba lokalnego przemysłu jubilerskiego, lecz także ważny składnik medycyny ludowej. Przygotowywana tradycyjnymi metodami nalewka z tej cennej żywicy kopalnej to doskonały sposób na naturalne wzmocnienie zdrowia oraz remedium na wiele dolegliwości.

[GFDL oder CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons]


Bałtycka odmiana bursztynu jest jednym z najbardziej wartościowych kamieni leczniczych na świecie. Na jej bazie od wieków wytwarza się różnego rodzaju naturalne lekarstwa znane m.in. starożytnym ludom nordyckim. Nutraceutyki zawierające w składzie tę cenną  żywicę kopalną słyną ze swoich leczniczych właściwości – działają przeciwbólowo, spowalniają procesy starzenia się i wzmacniają odporność. Bursztyn bałtycki jest ponadto adaptogenem, dzięki czemu dodaje witalności i sprawia, że zachowujemy młodość na dłużej.

Wytwarzana na bazie bursztynu nalewka ma właściwości uśmierzające ból i przeciwzapalne. Jest zalecana przez naturoterapeutów jako środek dla pacjentów cierpiących na bóle kości i mięśni. Specyfik ten działa ponadto jak naturalny antybiotyk, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność na choroby wirusowe i bakteryjne. Z jego pomocą można również leczyć infekcje górnych dróg oddechowych – płukanie gardła rozcieńczoną nalewką świetnie odkaża. Zawarty w surowcu kwas bursztynowy ma silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu wolne rodniki są wymiatane z organizmu, a układ krążenia jest chroniony przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego. Stosowana zewnętrznie nalewka bursztynowa sprawdza się natomiast przy bólach mięśniowych, nerwobólach, migrenach i schorzeniach reumatycznych.
 
PRZEPIS NA NALEWKĘ Z BURSZTYNU BAŁTYCKIEGO

Składniki:

  • 25 g drobnych kawałków bursztynu
  • spirytus 500 ml (95%)
  • półlitrowa szklana butelka

Przygotowanie:
Kawałki bursztynu wsypujemy do szklanej butelki, a następnie zalewamy je odmierzoną porcją spirytusu. Odstawiamy mieszankę w ciemne i ciepłe miejsce na ok. 2 tygodnie, każdego dnia mieszając bursztyny ze spirytusem. Po 14 dniach, kiedy bursztyn zabarwi alkohol na złocisty kolor, nalewka powinna być gotowa.

W celach leczniczych zaleca się spożywać kilka kropel nalewki dziennie – najlepiej rozcieńczając ją z wodą. Bursztynowy eliksir można także stosować zewnętrznie – do nacierania obolałych kości i stawów. Nalewkę bez trudu dostosujemy do różnego rodzaju schorzeń. Z pewnością, Pomorzanie, ze względu na łatwy dostęp do bursztynu, mogą przyrządzać leczniczą nalewkę dużo częściej niż mieszkańcy pozostałej części kraju. Ze względu na szerokie zastosowanie, warto jednak mieć tego rodzaju specyfik w domowej apteczce.

Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
4.6/5 - (14 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!