Przepis na niebieskie wegeburgery
Burgery wkroczyły na salony i do wegańskich i wegetariańskich restauracji. To już nie jest tłusta, ciężka kanapka, którą dostaniemy w przydrożnym fast-foodzie. To modne danie wielkomiejskiej hipsterki. Burgera można kupić na każdym kroku, ale można też zrobić go w domu – przepis jest naprawdę prosty, szybki, a danie pyszne i zdrowe.

Burgery wegetariańskie z niebieskiej kukurydzy
Składniki:
Bułki:
- 125g mąki kukurydzianej Bluecorn
- 125g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 mln jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oleju
Kotlet:
Wykonanie:
Bułki
Wszystkie składniki na bułki wsypujemy do miski i ugniatamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części, z których formujemy kulki, układamy na dużej blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min w 200 st. C.
Kotlet
Gotujemy brokuł. Następnie ścieramy go na tarce, dodajemy jajko i bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy na beztłuszczowej patelni lub na grillu.
Bułki wyciągamy z piekarnika, każdą przecinamy, smarujemy keczupem lub musztardą, przekładamy kotletem, sałatą i pomidorem. Gotowe!
Smacznego!
