Musztarda przyprawa - właściwości, wartości odżywcze i rodzaje musztardy

Musztarda, fot. pixabay.com Musztarda, fot. pixabay.com

Musztarda, w postaci jaką znamy ze sklepowych półek, jest najprawdopodobniej wynalazkiem starożytnych Rzymian – wybitnych koneserów jadła i wina. Ziarenka gorczycy, z których wyrabia się musztardę, były jednak wykorzystywane przez ludzi już 3 tysiące lat przed naszą erą, m.in. w kulturze sumeryjskiej. Co ciekawe, na początku ich rolą było głównie pokrywanie nieprzyjemnego smaku nieświeżej żywności!


Samo słowo pochodzi od latyńskiego określenia „mustum” oznaczającego winogronowy moszcz – młode, niesfermentowane wino, które francuscy mnisi łączyli z kruszonymi ziarenkami gorczycy, wytwarzając pierwszą musztardę.

Oryginalny smak musztardy zdobywał sobie miłośników w ciągu kolejnych wieków – w IV stuleciu papież Jan XXII powołał nawet specjalną funkcję wielkiego papieskiego „musztardiera”. We Francji od XIV wieku produkcję aromatycznej kwaśnej przyprawy objęto rygorystycznym regulacjom, mającym zapewniać idealną jakość produktu. W kolejnych stuleciach rozwinęły się poszczególne odmiany i marki musztardy, którymi świat zachwyca się do dziś.

Proces produkcji musztardy

Ziarna gorczycy pozyskuje się z roślin należących do rodziny kapustowatych – gorczycy białej czyli Sinapsis alba oraz kapusty czarnej (Brassica nigra) i kapusty sitowatej (Brassica juncea). Po zbiorze są one sortowane, myte i suszone, a następnie moczone w occie lub winie. Taką mieszankę poddaje się wielu seriom kruszenia i miażdżenia, a następnie przepuszczania przez sita – wszystko, aby uzyskać pożądaną konsystencję „mączki”. Tak otrzymany surowiec następnie mieszany jest w różnych proporcjach z octem, białym winem i wodą – w zależności od receptury producenta. Na tym etapie dodaje się również zioła i dodatki smakowe. Otrzymaną pastę podgrzewa się, a następnie schładza i pakuje do słoików. Aby wyprodukować mały 200-gramowy słoik potrzeba aż 1000 ziarenek gorczycy!

Czołowymi producentami musztardy na świecie są Kanada i Nepal – razem wytwarzające ponad połowę globalnej światowej podaży.


Musztarda francuska z ziarnami ogrczycy. By Oliwier Brzezinski [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons
Moim zdaniem
Uważasz, że musztarda może być zdrowym dodatkiem do potraw?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy