Przepisy na kreatywne kanapki dla niejadków – jak zaskoczyć bliskich?
Kanapka to gastronomiczna instytucja. Na śniadanie, do szkoły, na piknik czy w podróż – jest najprostszym i najpraktyczniejszym sposobem na zaspokojenie głodu. Powszechność nie musi jednak oznaczać nudy. Ciekawe przepisy na kanapki urozmaicają codzienność i pobudzają apetyt, co jest ważne zwłaszcza w przypadku grymaszących dzieci. Poznaj kreatywne inspiracje ze świata!

Chleb z masłem i serem to rzecz dobra, ale może się łatwo sprzykrzyć. Monotonia zniechęca do jedzenia zwłaszcza najmłodszych i zdarza się tak, że śniadanie zostaje na talerzu, a dziecko przez cały dzień podjada w skrytości słodycze. Tymczasem nie trzeba się wcale napracować, aby przygotować pociesze smaczną i apetyczną kanapkę, która na dodatek przemyca do jadłospisu cenne wartości odżywcze.
Oto propozycje na kreatywne kanapki dla niejadków:
Biedronka… z pomidorem i sałatą
Pomysł, jak w atrakcyjnej formie podać dziecku świeże, kolorowe warzywa na talerzu – pełne witamin, antyoksydantów i zdrowego błonnika. Jednym słowem, idealna propozycja na wiosenną kanapkę.
Składniki:
- 1 kromka pszennego chleba
- odrobina masła
- plaster żółtego sera
- liść sałaty
- plaster pomidora
- jeden pomidor koktajlowy
- 3 czarne oliwki
- dwie łodyżki (np. z naci pietruszki)
- serek śmietankowy
- 2 ziarenka pieprzu
Przygotowanie:
Na posmarowaną masłem kromką wyłóż plaster sera, a na wierzch umyty, osuszony liść sałaty. Plaster pomidora przekrój na połówki i ułóż na sałacie, pozostawiając między nimi przerwę w kształcie litery „V”. Na styku obu połówek zaaranżuj połówkę pomidora koktajlowego, a na niej umieść oczy biedronki: dwa kleksy z serka śmietankowego, a na nich ziarna pieprzu. Całość ozdób łodyżkami wystającymi zza pomidorowej główki.

Kanapka-biedronka; fot. Anastasia_Panait/Shutterstock
Robot tostowy
Czy kanapka musi mieć postać kromki? Niekoniecznie. Krojąc tost na kawałki i układając z niego robota, urozmaicasz dziecku proces jedzenia. Rozbiór takiego dzieła jest przyjemnością samą w sobie nawet dla największych niejadków!
Składniki:
- 1 kromka chleba tostowego
- twarożek śmietankowy
- 2 różnobarwne papryki
- 1 czarna oliwka
- garść rzeżuchy lub rukoli
Przygotowanie:
Opiecz chleb w tosterze, a następnie pokrój go tak, aby uzyskać jeden duży prostokąt, jeden duży kwadrat oraz cztery wąskie prostokąty na kończyny. Każdą część posmaruj twarożkiem. Z oliwki wytnij dwie kopuły na oczy i księżyc na buzię – zaaranżuj je na prostokątnej głowie. Tułów ozdób „przyciskami” wyciętymi z oliwki i różnobarwnych papryk. Możesz oddzielić stopy robota, a wokół niego ułożyć gwiazdki z papryki. Rzeżuchę lub rukolę użyj jako trawę pod stopami.

Kanapka-robot, fot. Elena Shashkina/Shutterstock
Marchewkowy klaun
Kolejny pomysł na przemycenie maluchowi soczystych warzyw, zwłaszcza bogatej w beta-karoten marchewki. W zależności od sezonu można zmieniać kolor włosów klauna wykorzystując np. rzeżuchę lub rzodkiewkę.
Składniki:
- 1 kromka chleba
- odrobina masła
- plaster szynki
- mała marchewka
- kawałek ogórka
- 1 pomidorek koktajlowy
- 2 ziarenka pieprzu
- kawałek papryki
Przygotowanie:
Dużą okrągłą foremką lub szklanką wytnij z kromki chleba i plastra szynki identyczne koła. Ułóż szynkę na posmarowanej masłem kromce. Startą na grubo marchewkę zaaranżuj jako włosy. Oczy zrób z plastrów ogórka i ziarenek pieprzu, noc z pomidora koktajlowego, a uśmiech z czerwonej papryki. Z ogórka wytnij też dwa trójkąty na muszkę.

Kanapka-klaun, fot. kuvona/Shutterstock
Mięsny żółw
Jeśli pociecha odmawia jedzenia mięsa na obiad, można je podać na śniadanie lub kolację w nieco weselszej postaci. Kanapka żółwiowa to też doskonały pomysł na zagospodarowanie nadmiaru kotletów.
Składniki:
- pół bułki (najlepiej z nacinanym wierzchem)
- 2 plastry pomidora
- kotlet mielony
- dwie małe paróweczki
- jeden okrągły serek typu mini-bell
- 1 czarna oliwka
- odrobina sosu tatarskiego lub majonezu
Przygotowanie:
Na talerzu ułóż kotlet, na nim dwa plastry pomidora i kleks majonezu. Na wierzchu umocuj „skorupę” z połówki bułki. Połówkę serka zaaranżuj jako głowę żółwia z czarnymi oczami wyciętymi z oliwki. Ścięte pod skosem końce parówek posłużą za łapki. Wokół możesz ułożyć listki rukoli i kwiatki wycięte z marchewki.

Kanapka – żółw, fot. kuvona/Shuttertock
Żabie burgery
Wesołe kanapki, które można jeść na zimno i ciepło z dodatkiem sporej ilości zielonych warzyw. Doskonały pomysł na danie dla dwojga rodzeństwa.
Składniki:
- 2 bułki hamburgerowe
- ketchup
- 2 parówki
- garść liści młodego szpinaku
- klika plastrów ogórka
- kilka pomidorów koktajlowych
- 4 ziarna pieprzu lub ziela angielskiego
Przygotowanie:
Bułki przekrój w poprzek i posmaruj wewnątrz ketchupem. Jedną parówkę pokrój wzdłuż, a w każdej połówce zrób podłużne nacięcie. Takie języki zaaranżuj w bułkach tak, aby wystawały na zewnętrz, płaską stronu do dołu. Drugą parówkę pokrój na cztery grubsze, skośne plastry – w każdym wydrąż środek. Z otrzymanych części zaaranżuj oczy na bułce, a pośrodku umieść ziarna pieprzu lub ziela. Bułki zaaranżuj na warstwie liści szpinaku i plastrów ogórka, a wokół porozkładaj pomidorki.

Kanapki żaby, fot. Anastasia_Panait/Shutterstock
Tostowa krowa
Wesoły tost na poprawę humoru od samego rana. Dodaje dziecku energii i zachęca do jedzenia, nawet przy pozornym braku apetytu. Co najważniejsze, jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego
- 1 plaster szynki
- odrobina serka śmietankowego
- 2 plasterki parówki lub chudej kiełbaski
- 1 czarna oliwka
- po kawałki marchewki
- papryki i sałaty
Przygotowanie:
Opiecz obie kromki. Z jednej wytnij dużą elipsę, z drugiej pasującą do niej kształtem półkolistą głowę. Z resztek wytnij dwa uszka, dwa rogi oraz trójkątny język. Złóż głowę krowy z fragmentów tostów – pysk posmaruj serkiem i nakryj plastrem szynki o tym samym eliptycznym kształcie. Na wierzchu umieść nozdrza z parówki. Oczy wykonaj z kleksów serka śmietankowego i kawałków oliwki, a język ozdób kawałkiem marchewki. Z resztek szynki wytnij grzywkę i ułóż nad oczami. Wokół zaaranżuj liść sałaty i paprykowe kwiaty.

Tost w kształcie krowy, fot. kuvona/Shutterstock
Energetyczna sowa
W zimie lub przed wysiłkiem fizycznym dzieci potrzebują czasem zjeść coś bardziej treściwego na śniadanie. Jajko, parówka i bekon to wysoce białkowa kompozycja, która na długo zaspokoi apetyt.
Składniki:
- bułka grahamka
- kromka chleba tostowego
- 1 ugotowane jajko
- kawałek parówki
- 1 plaster bekonu lub szynki
- 2 czarne oliwki
- kawałek marchewki
- łyżka majonezu
Przygotowanie:
Z bułki wytnij owalną kromkę i zaaranżuj na niej dwa plastry jajka (oczy) oraz połówki plastrów parówki (pióra). Wszystkie elementy możesz przymocować odrobiną majonezu. Na parówkach zrób szlaczki z ketchupu lub majonezu. Dziób i uszy wytnij z marchwi, a źrenice i rzęsy z oliwek. Z opieczonego tostu wykrój nożem skrzydła, a na dole umieść nogi z marchewki i podsmażony plaster bekonu lub szynki.

Kanapka – sowa, fot. Elena Shashkina/Shutterstock
Grzanka z dreszczykiem
Pomysł nie tylko na Halloween, ale cały chłodny sezon, kiedy ciepłe śniadanie jest na wagę złota. Wymaga nieco więcej przygotowań, ale zdecydowanie warto!
Składniki:
- 2 duże kromki chleba tostowego
- 2 jaja, kawałek szynki
- 2 plastry mozzarelli
- ogórek kiszony
Przygotowanie:
Chleb przełóż mozzarellą i zapiecz w opiekaczu. W międzyczasie w dwóch, grubszych okrągłych plastrach szynki wytnij otwory, ułóż je na rozgrzanej, natłuszczonej patelni i wbij do każdego środka po jednym jajku. Smaż aż do ścięcia. W gotowym toście wytnij dziurę na usta, a na wierzchu zaaranżuj szynkowo-jajeczne oczy. Z ćwiartek ogórka ułóż ręce i nogi. Możesz też dorobić zęby z mozzarelli oraz język z szynki.

Tost halloweenowy; fot. Elena Shashkina/Shutterstock
Jajeczny motyl
Jajko to jeden z najzdrowszych składników zrównoważonego śniadania. Ugotowane zawczasu jaja można na szybko zmienić w piękną motylą kanapkę, która dostarczy niejadkowi pełnowartościowego białka i witamin z grupy B.
Składniki:
- 1 kromka pełnoziarnistego chleba
- masło
- plaster sałaty
- 1 jajko gotowane na twardo
- 2 plastry ogórka
- jeden kawałek czerwonej papryki
- 1 plaster żółtego sera
- 1 pomidorek koktajlowy
Przygotowanie:
Chleb posmaruj masłem i przykryj żółtym serem. Na wierzchu ułóż pasek papryki, a po jego stronach skrzydła z podwójnych plastrów jajecznych. W tych dolnych, większych, ułóż plastry ogórka. Motylowi możesz zrobić oczy z pieprzu oraz czułki ze szczypiorku.

Kanapka-motyl, fot. NADKI/Shutterstock
Orzechowe misie
Kanapka na słodko? Owszem, ale bez cukru, za to z owocami! O ile dziecko nie jest alergikiem masło orzechowe to pożywny, pełen białka produkt, który doskonale współgra z bananami, truskawkami, jabłkami czy borówkami.
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego
- pół banana
- 6 suszonych żurawin
Przygotowanie:
Na opieczone tosty wyłóż masło orzechowe. Banan pokrój na cienkie plastry i zaaranżuj z nich uszy oraz pyszczki. Żurawiny wykorzystaj jako oczy i pyszczki misiów.

Tosty z masłem orzechowym, fot. Elena Shashkina/Shutterstock

Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, która oddała się pasji zgłębiania zagadek świata i pisania o nich. Specjalizuje się w ekologii, klimatologii i naukach przyrodniczo-naukowych. Żyje ponad granicami, dużo podróżuje, a w wolnym czasie pływa.
Opublikowany: 11 września, 2024 | Zaktualizowany: 6 października, 2025