Wegański budyń z jagodami
Nie znam osób, które by nie lubiły jagód. Teraz jest ich czas – jagody spożywamy pod każdą postacią. Pierogi z jagodami, jagody ze śmietaną i cukrem, jagody prosto z krzaka… A może tak dla odmiany zrobić coś innego? My proponujemy wegański budyń z jagodami – świeży przepis prosto o Amelii Romańskiej z Vegeluv.org.
Wegański budyń z jagodami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- puszka mleczka kokosowego
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżka + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4-5 łyżek cukru trzcinowego / kokosowego
- laska wanilii
- szklanka jagód
Przygotowanie:
- Jagody oczyścić, dodać jedną łyżeczkę cukru i zagotować. Gotować do momentu aż owoce będą miękkie i puszczą sok. Po tym czasie zdjąć jagody z ognia, odlać 1/ soku. Kiedy sok ostygnie, wymieszać go z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Następnie zagęszczony sok łączymy z powrotem z jagodami.
- Mleko kokosowe przelać do małego rondelka i zagotować wraz z wanilią i 2-3 łyżkami cukru.
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 2/3 szklanki wody. Ta przygotowaną miksturę dodać do gotującego się mleka kokosowego, energicznie mieszając do momentu zagotowania się całości.
- Kiedy budyń się zagotuje i wyraźnie zgęstnieje, zdjąć go z gazu i przelać do miseczek Podawać z jagodami.
Porady: budyń najlepszy jest na ciepło. Powinien być słodki i kontrastować z delikatnie kwaskowymi jagodami.
Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]
Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
Zobacz najnowsze artykuły
Eko technologie
Ciekawostki przyrodnicze
Wpływ człowieka na środowisko
Witaminy i suplementy
Pielęgnacja ogrodu
Wygląda znakomicie, zresztą jak wszystko, co przygotowuje Pani Amelia <3
i do tego koniecznie „krótka” kawa :)
https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy#