Wegański budyń z jagodami - przepis
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Wegański budyń z jagodami

Wegański budyń z jagodami

Nie znam osób, które by nie lubiły jagód. Teraz jest ich czas – jagody spożywamy pod każdą postacią. Pierogi z jagodami, jagody ze śmietaną i cukrem, jagody prosto z krzaka… A może tak dla odmiany zrobić coś innego? My proponujemy wegański budyń z jagodami – świeży przepis prosto o Amelii Romańskiej z Vegeluv.org.

Fot. Amelia Romańska [org//"vegeluv.org ]

Fot. Amelia Romańska [ ]


Wegański budyń z jagodami

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Jagody oczyścić, dodać jedną łyżeczkę cukru i zagotować. Gotować do momentu aż owoce będą miękkie i puszczą sok. Po tym czasie zdjąć jagody z ognia, odlać 1/ soku. Kiedy sok ostygnie, wymieszać go z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Następnie zagęszczony sok łączymy z powrotem z jagodami.
  2. Mleko kokosowe przelać do małego rondelka i zagotować wraz z wanilią i 2-3 łyżkami cukru.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 2/3 szklanki wody. Ta przygotowaną miksturę dodać do gotującego się mleka kokosowego, energicznie mieszając do momentu zagotowania się całości.
  4. Kiedy budyń się zagotuje i wyraźnie zgęstnieje, zdjąć go z gazu i przelać do miseczek  Podawać z jagodami.

Porady: budyń najlepszy jest na ciepło. Powinien być słodki i kontrastować z delikatnie kwaskowymi jagodami.

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]
Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
4.6/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Wygląda znakomicie, zresztą jak wszystko, co przygotowuje Pani Amelia <3

i do tego koniecznie „krótka” kawa :)
https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy#