Wilgotne ciasto cynamonowe z batatem
Powoli na naszych stołach pojawia się słodsza alternatywa dla ziemniaka – batat. Warzywo to jest na tyle wszechstronne, że przetwarzane jest na krochmal, syrop skrobiowy, a nawet spirytus, wódkę i inne napoje alkoholowe. Nie mamy zamiaru promować wyrobów spirytusowych, dlatego w zamian proponujemy coś równie grzesznego i dekadenckiego (oczywiście ze względu na smak) – wilgotne ciasto cynamonowe z batatem.
![Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/ciasto-z-batata4_962x683.jpg)
Ciasto cynamonowe z batatem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 szklanki puree z batata
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- lukier / polewa: woda z 1 puszki ciecierzycy + kilka kropel cytryny + 4-6 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Batata obrać, pokroić w duże kawałki i gotować w niewielkiej ilości wody (tak, żeby tylko przykrywała dno). Po 10 minutach gotowania, kiedy wszystkie cząstki batata były miękkie, całość zblendować ręcznym blenderem.
Resztę składników połączyć z batatowym puree. Dokładnie wymieszać. Ciasto ma gęstą i konsystencję i jest wilgotne. Jeżeli jest zbyt suche i nie da się połączyć, to można do niego dodać odrobinę mleka roślinnego lub wody.
Ciasto przekładamy do formy tortowej i pieczemy w 180 st. C przez około 45-55 minut.
Po upieczeniu czekamy, aż ciasto ostygnie. W tym czasie możemy przygotować polewę lukrową. Mocno schłodzoną wodę z ciecierzycy ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny do uzyskania puszystej, pulchnej masy w śnieżnobiałym kolorze. Wystudzone ciasto polewamy białą pianką i posypujemy suszonymi owocami goji.
Smacznego!

Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.