Przepisy na wiosenne dania z kiełkami
Ekologia.pl Trendy Przepisy na wiosenne dania z kiełkami

Przepisy na wiosenne dania z kiełkami

pixabay.com
pixabay.com

Kiełki najlepiej smakują na wiosnę, zwłaszcza, gdy pochodzą z własnego ogródka. Młode korzonki fasoli mung, rzodkiewki, brokułu, ciecierzycy, kukurydzy, lucerny, słonecznika, soczewicy czy soi swoim smakiem doskonale wzbogacą kanapki śniadaniowe, lekki obiad albo deser owocowy.
Oto kilka przepisów na dania z kiełkami, dzięki którym na naszym talerzu zagości wiosna:

Krewetki z groszkiem cukrowym i kiełkami soi
Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 125 g groszku cukrowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g krewetek black tiger
  • 35 g kiełków sojowych
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Groszek gotujemy we wrzątku przez ok. 5 minut. Następnie rozgrzewamy w woku oliwę, wrzucamy do niej czosnek i wszystko podsmażamy. Chwilę później dodajemy do oliwy rozmrożone krewetki, porcję kiełków i sos sojowy. Danie smażymy przez 5 minut, a następnie wrzucamy do niego groszek odcedzony na sitku. Gotową potrawę dokładnie mieszamy i podajemy na stół.

Sałatka z kozim serem, kiełkami lucerny i sosem malinowym
Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 200 g kiełków lucreny
  • 100 g koziego sera
  • 200 g malin
  • sok z cytryny

Przygotowanie:
Maliny i sok cytrynowy gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Gorący sos przecieramy przez sito. Kiełki lucerny dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Kiedy kiełki będą gotowe, rozkładamy je na talerzykach i posypujemy kawałkami koziego sera oraz polewamy odrobiną sosu malinowego.

Kiełki słonecznika z pomarańczą
Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 150 g kiełków słonecznika
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • łyżeczka wody

Przygotowanie:
Kiełki płuczemy i osuszamy, zaś pomarańcze obieramy i dzielimy na kawałki. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy pestki dyni i dodajemy do nich odrobinę syropu klonowego i wody. Następnie zdejmujemy wszystko z patelni, przekładamy na pergamin i pozostawiamy na kilka minut – aż wystygnie. Na koniec przygotowane kawałki pomarańczy posypujemy porcją kiełków i podprażonych pestek dyni z syropem klonowym.

Alicja Chrząszcz

Smacznego!

Źródło: www.magazyn-kuchnia.pl
Źródło: www.pixaby.com

4.6/5 - (20 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!