Polacy coraz chętniej sięgają po roślinne alternatywy | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Polacy coraz chętniej sięgają po roślinne alternatywy

Polacy coraz chętniej sięgają po roślinne alternatywy

Szacuje się, że na świecie jest obecnie około 79 mln wegan. Dynamika zainteresowania wegańską żywnością widoczna jest również na polskim rynku. W latach 2020-2022 wartość rynku detalicznego roślinnych alternatyw w kraju wzrosła o 125 proc.

Fot.  Kiselev Andrey Valerevich/Shutterstock

Fot. Kiselev Andrey Valerevich/Shutterstock
Polska staje się coraz bardziej aktywnym graczem na rynku żywności wegańskiej. Według prognoz jego globalna wartość przekroczy 162 mld dol. w 2030 roku. Zajmujemy obecnie szóste miejsce na liście europejskich rynków produktów plant-based.

Z badania przeprowadzonego przez Mintel wynika, że 44 proc. Polaków zmniejszyło w ostatnich latach spożycie mięsa ze względów zdrowotnych, natomiast 23 proc. rezygnuje z mleka krowiego.

Przekłada się to na sprzedaż  roślinnych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego, która wzrosła w 2022 roku o średnio 17 proc., osiągając zarazem 15 proc. udziału w całym rynku mięsa. Natomiast napoje roślinne stanowią 10 proc. sprzedaży w kategorii mleka, a ich cena spadła o 3 proc., podczas gdy to tradycyjne podrożało o 27 proc.

Dlaczego decydujemy się na rezygnację z mięsa? Coraz większa ilość Polaków chce jeść zdrowiej. Dbamy też o środowisko, a coraz więcej badań pokazuje, że diety roślinne są zdecydowanie bardziej korzystne dla klimatu.

Ekologia.pl (JSz)
4.7/5 - (16 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments