Twoje zwierzęta mogą jeść mięso z laboratorium już w przyszłym roku
Czeski start-up Bene Meat Technologies osiągnął kamień milowy w dziedzinie mięsa hodowanego w laboratorium, uzyskując zgodę Unii Europejskiej na produkcję mięsa laboratoryjnego przeznaczonego do spożycia przez zwierzęta domowe.
W Stanach Zjednoczonych firmy Upside Foods i Good Meat uzyskały w czerwcu zgodę organów regulacyjnych na tak zwane mięso hodowlane, wytwarzane z komórek zwierzęcych, przeznaczone do spożycia przez ludzi. Jednak produkcja na dużą skalę jeszcze się nie rozpoczęła.
Bene Meat skupiła się na sektorze karmy dla zwierząt domowych, aby dostarczyć produkt, który może być sprzedawany światowym producentom karmy, jako surowiec do włączenia do ich produktów końcowych.
„Staliśmy się pierwszą firmą na świecie, która posiada oficjalne zezwolenie na produkcję i sprzedaż mięsa hodowlanego dla kotów i psów” – powiedział agencji Reuters dyrektor zarządzający firmą, Roman Kriz.
Kriz dodał, że firmie udało się zwiększyć skalę produkcji i zaoferować ceny, które sprawią, że produkt będzie opłacalny z komercyjnego punktu widzenia. Koszty Bene Meat pozwolą na sprzedaż produktów końcowych na poziomie cenowym karmy dla zwierząt domowych premium i super premium.
Start-up, założony w 2020 roku i będący własnością czeskiego producenta wyrobów medycznych grupy BTL, zatrudnia ponad 80 badaczy i programistów.
Kriz powiedział, że firma, podobnie jak inne, wykorzystuje komórki żywych zwierząt, które rosną w naczyniu zwanym bioreaktorem, zasilanym substancjami odżywczymi. Odmówił komentarza na temat szczegółów. Powiedział, że poza kwestiami etycznymi i środowiskowymi kolejną korzyścią jest to, że mięso hodowane w laboratorium jest wytwarzane pod pełną kontrolą.
Firma prowadzi rozmowy z producentami karmy dla zwierząt domowych w sprawie dostaw, ale zamierza także współpracować z nimi w celu potencjalnego uruchomienia linii produkcyjnych w ich obecnych zakładach. Planuje także rozwój własnej marki finalnych produktów karmy dla zwierząt domowych.
Badania opublikowane na początku tego roku w Harvard Dataverse wykazały, że 40 procent właścicieli zwierząt domowych postrzega etyczny wymiar hodowli i uboju zwierząt jako problematyczny, a 50 procent wolałoby karmić swoje zwierzęta mięsem pochodzącym ze zrównoważonych hodowli. Zdaniem ekologów, mięso produkowane w laboratorium może być tym bardziej etycznym i ekologicznym wyborem.
jeden wielki eksperyment na żywym organizmie.