Kawka (Corvus monedula)

Nazywany/a też: kawka zwyczajna

  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Biotop
  4. Lęgi
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Wygląd

Kawka to niewielki ptak należący do rodziny krukowatych. Ciało kawki pokryte jest czarnymi piórami, które po bokach oraz na karku przybierają odcień szary. Dziób oraz nogi kawki także są czarne. Nie ma wielkich różnic w wyglądzie samicy i samca poza tym, że samiec z reguły jest nieznacznie większy niż samica. Młodą kawkę można natomiast odróżnić od dorosłej po barwie tęczówki oka – u bardzo młodych ptaków jest ona niebieska, u dorosłych – jasnoszara. Masa ciała kawki waha się od 175 do 280 g i uzależniona jest zarówno od płci, jak i od pory roku i dostępności pożywienia.

Występowanie

Kawkę można uznać za stosunkowo pospolitego ptaka, choć od kilku lat jej liczebność spada. Występuje w Skandynawii a także w Europie Środkowej. Dawniej w Polsce najczęściej można ją było spotkać w szczelinach skalnych Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z czasem kawka zaczęła przyzwyczajać się do obecności człowieka i teraz można spotkać kawkę w większości polskich miast. Z racji tego, iż populacja kawki spada, objęta jest ona w naszym kraju ścisłą ochroną.

Czy wiesz, że...Profesor Konrad Lorenz, laureat Nagrody Nobla, wiele czasu poświęcił na obserwacje zachowań kawek. Wykazał, że w stadzie kawek istnieje hierarchia, czyli mówiąc w uproszczeniu, są w nim osobniki dominujące oraz podporządkowane. Taka organizacja grupy pozwala uniknąć walk o pożywienie oraz wzmacnia ochronę stada podczas żerowania, ponieważ niektóre osobniki mają za zadanie obserwację terenu, wypatrywanie zagrożeń i alarmowanie pozostałych towarzyszy. Kawki czytają z oczu lepiej niż szympansy i psy, które zwracają uwagę raczej na ruchy ciała i głowy. Ptaki te pozostają wierne swoim partnerom przez całe życie, a w tym aspekcie wzrok jest przecież nie do przecenienia.

Biotop

Kawka bytuje zarówno w środowisku naturalnym, jak i przekształconym przez człowieka. Zakłada gniazda nie tylko w skalnych szczelinach, ale również w niszach budynków, na wierzchołkach starych wież i kominów. Gniazduje także na drzewach, często zajmując dziuple opuszczone przez ptaki innych gatunków. Kawka preferuje raczej tereny otwarte, rzadko spotkać ją można w obszarach leśnych. Ponieważ jest to ptak stadny, bytuje na danym terenie wraz z innymi osobnikami swojego gatunku, choć zdarza się również, że stado kawek przyłącza się do stada gawronów i żeruje wspólnie z nim.

Lęgi

Wiosną, na przełomie marca i kwietnia, kawka przystępuje do rozrodu. Wtedy roczne, dojrzałe już płciowo osobniki dobierają się w pary, starsze zaś pozostają w parach z zeszłych lat, są to bowiem zwierzęta monogamiczne. Po około dwóch tygodniach kawki budują gniazda, które wyściełają gałązkami, ziemią, papierem, kępkami sierści innych zwierząt i trawą. Samica składa 3-6 jaj, które wysiaduje sama przez 18 dni. Jak u innych ptaków monogamicznych, tak i u kawki podczas wysiadywania jaj przez samicę, rolą samca jest karmienie partnerki. Wyklute pisklęta pozostają pod czułą opieką rodziców i innych kawek z kolonii lęgowej przez około miesiąc, po tym czasie opuszczają rodzinne gniazdo.

Pokarm

Kawka należy do ptaków wszystkożernych. Żywi się nasionami, owocami, odpadami kuchennymi. Kawka odżywia się również owadami i ich larwami oraz ślimakami.
Zdjęcie - Rege/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

KawkaKawkaKawkaKawkaKawkaKawkaKawkaKawkaKawkaKawkaKawka
KawkaKawkaKawkaKawkaKawkaKawkaKawkaKawkaKawkaKawkaKawka

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Krukowate
Rodzaj:Corvus
Gatunek:Kawka
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy