Nocek Natterera (Myotis nattereri)

Nazywany/a też: nietoperz Natterera

Jest to nietoperz średniej wielkości, o długości ciała 40 -55 mm, rozpiętości skrzydeł 220-260 mm, długości ogona 37 -46 mm, długości ucha 16 -19 mm i wadze 5 -12g. Futro wykazuje osobniczą zmienność ubarwienia - na grzbiecie jest jasnobrązowe, brązowe lub szarobrązowe, na spodzie szarawe lub białawe. Uszy są jasne, w górnej części zaokrąglone, wywinięte do wewnątrz. Między przednimi kończynami, bokiem ciała, krótkimi tylnymi nogami, a ogonem rozpięte są błony lotne tworzące u tego gatunku dość szerokie skrzydła. Zgrubiały brzeg błony ogonowej pokrywają dwa rzędy wystających, sztywnych włosów.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie o rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Nocek Natterera zamieszkuje całą Europę za wyjątkiem środkowej i północnej Skandynawii. W Polsce występuje prawdopodobnie w całym kraju na terenach niżowych. Najliczniejszy jest w zachodniej części kraju. Jest gatunkiem chronionym o niskim stopniu zagrożenia.
Czy wiesz, że...

Tryb życia

Jak wszystkie nietoperze nocek Natterera jest aktywny nocą. Dzienne kryjówki mieszczące się w dziuplach, skrzynkach lęgowych dla ptaków, szczelinach murów i strychach opuszcza późnym wieczorem. Porusza się powolnym lotem po linii prostej. Zimuje koloniami w piwnicach, starych kopalniach, studniach i jaskiniach. Najchętniej zamieszkuje obszary zalesione, pojawia się w osiedlach ludzkich. Samice latem tworzą stada liczące do 40 osobników. Gatunek ten niechętnie wylatuje w czasie wietrznej pogody. Tak jak inne nietoperze do orientowania się w otoczeniu wykorzystuje echolokację (wysyłanie ultradźwięków, które odbijają się od przedmiotów, a następnie odbieranie ich).

Odżywianie

Na miejsce łowów nocek Natterera wybiera suche, zalesione tereny oraz sady, parki i aleje. Żeruje wokół koron drzew i krzewów. Zdobycz chwyta zarówno w powietrzu, jak i zbiera ją z liści i gałęzi. Żywi się owadami latającymi w nocy, owadami dziennymi śpiącymi na roślinach oraz pajęczakami.

Rozmnażanie o rozwój

Rozmnażanie, opieka nad potomstwem i rozwój tego ssaka nie są dobrze poznane. Wiadomo, że samica w czerwcu rodzi jedno młode.  Nocek Natterera żyje średnio 15 lat, ale może dożyć nawet 23 lat.
Nocek Natterera, Myotis nattereri, Natterer\'s bat

Galeria zdjęć

Nocek Natterera, Myotis nattereri, Natterer\'s batNocek Natterera, Myotis nattereri, Natterer\'s bat
Nocek Natterera, Myotis nattereri, Natterer\'s bat

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Mroczkowate
Rodzaj:Myotis
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy