Panda wielka (Ailuropoda melanoleuca)

Nazywany/a też: niedźwiedź bambusowy

Źródło: Corel Stock Photo
   Długość ciała pandy wielkiej wynosi ok.150 cm, wysokość w kłębie 60-80 cm, waga -76-160 kg. Ogon jest bardzo krótki -ok.13 cm. Jest to zwierzę o krępej budowie, przypominającej niedźwiedzia, okrągłej głowie i niewielkich, zaokrąglonych uszach. Gęsta, wełnista sierść ma biało -czarne ubarwienie: nogi, uszy, plamki wokół oczu i pas biegnący wzdłuż ramion są czarne, reszta ciała -biała. Zęby nie przypominają zębów drapieżców -trzonowce mają potężne, płaskie korony pokryte tępymi guzkami. Kończyny przednie posiadają wyrostek tworzący coś na kształt szóstego palca pomocnego przy obejmowaniu pędów bambusa.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

  Na wolności pandę wielką można spotkać jedynie w Syczuanie w Chinach. W ogrodach zoologicznych należy do największych rzadkości. Jest to gatunek zagrożony wyginięciem, objęty ścisłą ochroną.
Czy wiesz, że...Na czarnym rynku w Japonii panda wielka jest warta 180 000 dolarów, jednak kłusownikom schwytanym na handlu tym zwierzęciem grozi kara śmierci.
   Podobizna pandy wielkiej została wybrana na symbol Światowego Funduszu Ochrony Dzikich Zwierząt (WWF).

Tryb życia

  Panda wielka zamieszkuje zimne, wilgotne wysokogórskie lasy bambusowe. Poza porą godów prowadzi samotniczy, skryty tryb życia. Większość doby, do 16 godz., spędza na żerowaniu. Większą aktywność wykazuje nocą, śpi w dzień w zacisznych zagłębieniach skalnych lub dziuplach. Potrafi zręcznie wspinać się na drzewa.

Odżywianie

  Główne pożywienie tego gatunku stanowi bambus -przede wszystkim młode pędy i kłącza. Rzadziej w jadłospisie pojawiają się inne rośliny (np. trawy, grzyby), a także małe ssaki i ryby. Dziennie panda potrzebuje aż 10 -20 kg pokarmu, ponieważ jej układ pokarmowy przyswaja jedynie 17% substancji odżywczych zawartych w danym pożywieniu.

Rozmnażanie i rozwój

  Pora godowa pandy wielkiej przypada na okres kwietnia -maja. Po 5 miesiącach samica rodzi 1-2 młode w jaskini lub dziupli uprzednio wysłanej przez nią gałęźmi i liśćmi. Rzadko kiedy udaje jej się wychować obydwa maluchy, ponieważ wymagają one wyjątkowej opieki. Kiedy przychodzą na świat ważą 90-130 gramów, są ślepe i prawie nagie. Proporcjonalnie są to jedne z najmniejszych ssaków łożyskowych. Przez pierwsze 3 tygodnie matka nie rozstaje się prawie z noworodkiem, nosząc go w ramionach. Pomaga mu nawet w wypróżnianiu, wymuszając oddawanie kału przez ciągłe lizanie. Po 5 miesiącach życia młode zaczyna żywić się bambusem, ale nie jest jeszcze samodzielne. Matkę opuszcza dopiero po półtorej roku. Dojrzałość płciową uzyskuje po ok.6 latach. Samice przystępują do rozrodu co 2-3 lata.
Panda wielka, Ailuropoda melanoleuca, giant panda Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Panda wielka, Ailuropoda melanoleuca, giant panda
Panda wielka, Ailuropoda melanoleuca, giant panda

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzaj:Ailuropoda
Gatunek:Panda wielka
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy