Bambus – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie bambusa
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Bambus – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie bambusa

Bambus – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie bambusa

Bambus to najszybciej rosnąca trawa na świecie. W tropikach stanowi główne pożywienie pand, które zamieszkują lasy bambusowe. Bambusowe trawy są ekologiczne i mają wszechstronne zastosowania, począwszy od kulinarnych, przez kosmetyczne, a kończąc na budowlanych. Posiadają też lepsze właściwości niż drewno, stal i beton. Te piękne, egzotyczne rośliny coraz częściej zdobią nasze domy – nie tylko w donicach.

Bambus - wyjątkowa trawa tropików, wznosi się na twardych, segmentowanych łodygach.   unsplash-logoEric Muhr

Bambus – wyjątkowa trawa tropików, wznosi się na twardych, segmentowanych łodygach. unsplash-logoEric Muhr
Spis treści

Bambusy – pochodzenie i charakterystyka

Bambus jest typowym przedstawicielem podrodziny roślin bambusowych i jako rodzaj liczy ponad 130 gatunków. Bambusy rosną dziko w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, ale w uprawie są rozpowszechnione również w klimacie umiarkowanym. Najwięcej bambusa uprawia się zresztą w Chinach, gdzie jest on intensywnie wykorzystywany w różnych gałęziach przemysłu. Ponadto bambus ma niezwykle istotne znacznie również w Indiach i Wietnamie. Z kolei tam, gdzie został introdukowany, np. w Stanach Zjednoczonych czy w Europie, bambus traktowany jest przede wszystkim jako roślina dekoracyjna.

Bambusy rosnące w tropikach to istne olbrzymy. My zaś znamy ich skromne miniatury kupowane pojedynczo w sklepach ogrodniczych. Choć rośliny te mogą dorastać zaledwie do rozmiarów krzewu, wiele gatunków ma pokrój drzew wysokich na 20-30 m. Tymczasem bambusy to trawy. Ich zdrewniałe i grube łodygi pozwalają im jednak piąć się wysoko w górę. Mają kształt rury o średnicy kilkunastu centymetrów i grubości ściany równej 1 cm. Charakterystyczny element ich budowy to tzw. kolanka wzrostu, które w regularnych odstępach dzielą łodygę na odcinki. Łodyga najtwardsza jest na zewnątrz, a im bliżej wnętrza, tym jej struktura staje się bardziej miękka. Ponadto bambusy dosłownie obsypane są liśćmi. Na pojedynczym bambusie może ich rosnąć nawet 100 tysięcy.

Herbata z liści bambusa

Bambus obfituje w sole mineralne, antyoksydacyjne flawonoidy, witaminy, błonnik i aminokwasy. Zawiera też krzemionkę. Herbata przyszykowana z liści bambusa ma działanie oczyszczające i wzmacniające oraz korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Picie jej ma również stymulujące działanie na skórę i pomaga zachować młody wygląd.

Przysmak pand – pędy bambusa stanowią zdrowe pożywienie nie tylko ludzi.unsplash-logoJonathan Meyer

Bambusowe domy, podłogi, meble – wszystkie są bardzo estetyczne i wytrzymałe, a także ekologiczne. unsplash-logoRandy Fath

Bambus w domu

Bambus stanowi wyśmienity surowiec budowlany oraz meblarski. Meble wykonane z bambusa są bardzo efektowne. W klasycznym wydaniu składają się bowiem z całych, lśniących rurowatych łodyg. Bardzo często stanowią wyposażenie tarasu i ogrodu, rzadziej pojawiają się we wnętrzu do domu, jeśli już to niewielkie gabarytowo regały czy stojaki decydujemy się postawić w łazience.

Takie meble wymagają bowiem dostosowania reszty aranżacji do ich egzotycznego, tropikalnego stylu. Bambusowe łóżko nijak pasuje do klasycznej toaletki czy nowoczesnej szafy z przesuwanymi drzwiami. Zgra się natomiast z wiklinowym fotelem czy rattanową kotarą. Europejczycy zwykli jednak materiały te gromadzić w aranżacjach ogrodowych i balkonowych. Producenci mebli wyszli im więc naprzeciw i rozpoczęli produkcję mebli bambusowych w stylu skandynawskim – prostych, minimalistycznych i bardziej funkcjonalnych. Bambus zagościł również w kuchni wśród akcesoriów. W modnych i praktycznych kuchniach zadomowiły się deski do krojenia, tace, łyżki, misy czy podstawki wykonane z bambusa. Podobnie jak meble są one trwałe, opierają się wilgoci i bardzo estetycznie wyglądają. Bambus pojawia się także w dekoracjach, ale co najważniejsze, jest też wyjątkowym surowcem do produkcji podłóg. Deska parkietowa z bambusa jest bardzo elegancka i stylowa, a jednocześnie wytrzymała.

Bambus jako materiał budowlany i meblarski święci triumfy, ponieważ przewyższa swoimi właściwościami tradycyjne materiały, takie jak drewno czy beton, a nawet stal. Jest lekki i sprężysty, a przy tym solidny. Produkty z bambusa cechują się wysoką jakością, trwałością i walorami estetycznymi. Poza tym bambus jest ekologiczny, dobrze przepuszcza powietrze i pięknie się starzeje. Ewenementem pokazującym, jak wiele można stworzyć z bambusa, są bambusowe domy budowane przez Elorę Hardy na Bali.

Lucky Bamboo

W Chinach z okazji nadejścia Nowego Roku, jak i w różnych innych okolicznościach, przyjaciołom oraz bliskim ofiarowuje się Lucky Bamboo. Jest to doniczkowa, mała roślina, bardzo przypominająca bambusy – ma bowiem charakterystyczną, podzieloną kolankami łodygę. Dodatkowo odchodzą z niej spiralnie skręcone i ulistnione pędy. Lucky bamboo nie jest jednak gatunkiem bambusa. Tak naprawdę to azjatycka odmiana draceny.

Bambus w pielęgnacji skóry

Dzięki swojej wszechstronności, bambus znalazł zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym. Ekstrakty z bambusa znajdziemy w kosmetykach przeciwstarzeniowych i kremach regenerujących oraz odbudowujących. Bogactwo flawonoidów zawartych w bambusie nadaje kosmetykom właściwości odmładzające.

Bambus jest też naturalnym źródłem ramnozy, podobnie jak południowoamerykańska uncaria. Ramnoza to naturalny cukier roślinny, a dokładnie glikozyd flawonoidowy, który zastosowany na skórę stymuluje produkcję kolagenu. Innym ważnym składnikiem wyciągów z bambusa jest krzem. Krzem gwarantuje utrzymanie skóry i jej przydatków w dobrej kondycji, zapobiega chorobom skóry i chroni ją przed zakażaniami na tle bakteryjnym i grzybicznym. Puder bambusowy, który ma bardzo dobre właściwości matujące oraz wygładzające pomaga również rozwiązać problemy z trądzikiem i wypryskami, zachowując czystą i odkażoną skórę.

Herbatka z liści bambusa ma działanie wzmacniające i przeciwstarzeniowe Gabriele Diwald

Pędy bambusa to klasyka kuchni azjatyckiej. By wian Via Pixabay CC0

Bambusowe spa

Ciekawym i prozdrowotnym zabiegiem wykorzystującym bambusy jako narzędzie, jest bambusowy masaż. Ma on przede wszystkim wzmocnić mięśnie ciała, wspomóc krążenie oraz ułatwić drenaż i przepływ limfy. Pomaga eliminować zastoje i cellulit. Masaż wykonuje się przy użyciu różnej grubości i długości łodyg bambusowych, które masażysta roluje po poszczególnych partiach ciała.

Pędy bambusa to Azja na talerzu

Świeże i młode pędy bambusa trafiają tymczasem do kuchni. Po ścięciu są białe lub różowe, mają delikatną strukturę. W potrawach azjatyckich spotykamy je bardzo często, ale już w formie marynowanej – nabierają w niej żółtej barwy i bardziej wyrazistego smaku.

Włókniste pędy nadają się do większości dań kuchni chińskiej, japońskiej czy indyjskiej. Zawierają sporo błonnika, kwasów fenolowych, lignanów, potasu i witamin z grupy B.

Bambus to zielona, egzotyczna trawa o olbrzymim potencjale. Uprawia się go głównie w Chinach, ale jest naturalnym przedstawicielem fauny tropików. Bambus zyskuje coraz większe znaczenie jako materiał wykończeniowy, budowalny i dekoracyjny. Znajduje też zastosowanie w kosmetyce i kulinariach.

Ekologia.pl (Elżbieta Gwóźdź)
Bibliografia
  1. G.K. Ghosh; "Bamboo: the Wonderful Grass"; APH Publishing Corporation, New Delhi, 2008;
  2. ”, P. Pióro; "Bambus – ekologiczny materiał przyszłości"; Podłoga, 1/2009;
  3. G. Hauser, M.L. Karnovsky; "Studies on the Biosythesis of L-Rhamnose"; Harvard Medical School, Boston, 1958.;
4.6/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

bambus to fauna? serio?