Pantera śnieżna (Uncia uncia)

Nazywany/a też: irbis, leopard śnieżny

Źródło: Corel Stock Photo
  Jest to wyjątkowo piękny drapieżnik. Jego sierść jest długa i gęsta, popielata lub kremowa, pokryta ciemnymi plamami w przedniej części ciała i na kończynach, natomiast pierścieniami i rozetami na grzbiecie, bokach i ogonie. Strona brzuszna i wewnętrzna strona kończyn są czysto białe. Długość ciała irbisa dochodzi do 130 cm, długość ogona to 80 -100cm, wysokość w kłębie  60 -70 cm, waga od 25 kg do 75 kg u dorosłych samców. Ogon jest nie tylko długi, ale również gruby i puszysty. Irbis odznacza się masywnym, umięśnionym ciałem i mocnymi, dużymi łapami.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

  Pantery śnieżne zamieszkują zbocza wysokich gór w Azji -Tybet, Himalaje, Góry Ałtajskie. Ich populacja nie jest duża i wciąż zagrożona wyginięciem z różnych przyczyn, pomimo objęcia ochroną. Kłusownicy nadal polują na te tajemnicze, rzadkie zwierzęta dla ich pięknych futer, niektóre ich organy i kości są używane w tradycyjnej chińskiej medycynie. Również ich naturalne środowisko ulega zniszczeniu, a pasterze prześladują je jako szkodniki.
Czy wiesz, że...Chociaż podobna z wyglądu, pantera śnieżna nie jest blisko spokrewniona z lampartem. Nie umie też ryczeć. Naukowcy skłonni są uznawać ją za ogniwo łączące wielkie i tzw. małe koty.

Tryb życia

  Irbis żyje w chłodnym klimacie, na wysokości 3000 -4000 m n.p.m., w zimie przenosi się na tereny niżej położone, ale w najcieplejszych okresach roku dociera nawet do 6000 m n.p.m. Doskonale porusza się wśród skał, przeskakując jednym susem nawet 6 m. Długi ogon pomaga utrzymywać równowagę w czasie skoków. Kryjówek szuka w szczelinach skalnych i w jaskiniach. Wykazuje duże przywiązanie do legowiska i potrafi go odważnie bronić. Jego ubarwienie czyni go prawie niewidocznym na śniegu, co jest istotne, ponieważ często występuje w strefie wiecznego śniegu. Prowadzi nocny tryb życia. Żyje w parach.

Odżywianie

  Pantera śnieżna poluje najczęściej o świcie i zmierzchu. Jej ofiarami są przeróżne kręgowce, zarówno dzikie jak i hodowlane. Mogą to być koziorożce, dzikie i udomowione owce i kozy, a nawet jaki. Zjada także zające, świstaki, myszy i ptaki. Każda para ma rozległy rewir łowiecki, którego zaciekle broni przed intruzami.

Rozmnażanie i rozwój

  Po ciąży trwającej ok. 3 miesięcy samica rodzi 1-4 kocięta, ślepe i bezradne. Gniazdo mieści się w głębokiej jaskini wyścielonej sierścią. W wychowywaniu młodych bierze udział ojciec. Kocięta ssą przez 5 miesięcy. Samice osiągają dojrzałość płciową w wieku 2, a samce 3 lat. W niewoli irbis może dożyc 19 lat.
Pantera śnieżna,Uncia uncia,Snow Leopard Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Pantera śnieżna,Uncia uncia,Snow Leopard
Pantera śnieżna,Uncia uncia,Snow Leopard

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Kotowate
Rodzaj:Panthera
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy