Wrona siwa (Corvus corone cornix)

Nazywany/a też: wrona

  1. Wygląd
  2. Biotop
  3. Występowanie
  4. Lęgi
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć
Jest jednym z dwóch podgatunków wrony (Corvus corone) i to właśnie tym występującym na obszarze naszego kraju.

Wygląd

Upierzenie tej wrony jest czarne z siwym grzbietem i tyłem szyi oraz spodem ciała. Jest mniejsza od kruka, ma słabszy dziób i ogon w locie zakończony równo. Dymorfizm płciowy nie występuje.

Biotop

Zasiedla brzegi zadrzewień w dolinach rzek lub w pobliżu pól, niekiedy parki, nawet w środku miast.

Czy wiesz, że...
  • Wrony trafiały do legend i mitów od czasów starożytności; są uważane za symbol mądrości, zaradności i rodzicielskiej opieki;
  • W Polsce występuje także zachodni podgatunek wrony - czarnowron (Corvus corone corone). Szczegóły jego biologii są takie same jak u wrony siwej (Corvus corone cornix), z którą zdarza mu się krzyżować na obszarach granicznych występowania. Posiada całkowicie czarne upierzenie, o zielonawym połysku (słabszym niż u gawrona) oraz czarny dziób. Zamieszkuje brzegi zadrzewień oraz krajobraz rolniczy z kępami drzew w dolinach rzecznych w sąsiedztwie łąk. Występuje w Europie: na zachód od Łaby (bez Szkocji i Irlandii), zachodnie Węgry, Szwajcarię, Korsykę, południowe Włochy;

Występowanie

Areał lęgowy obejmuje Irlandię, północną Szkocję, Danię, Europę na wschód od Łaby, wschodnie Węgry. Jest wędrowna i koczująca, zimuje w zachodniej i południowej części areału gatunku. W Polsce średnio licznie gniazduje w całym kraju, będąc ptakiem szczególnie licznym u stóp Tatr. Osobniki żyjące w miastach są osiadłe.

Lęgi

Wyprowadza 1 lęg, w połowie kwietnia. Gniazdo umieszcza wysoko w koronie drzewa. Zbudowane jest ono w warstwie zewnętrznej z suchych gałązek, od środka wylepione ziemią z domieszką części roślinnych. W zniesieniu jest 4-6 jasnoniebieskich lub zielonkawych jaj w szare plamki. Wysiadywanie trwa ok. 3 tygodni. Młode przebywają w gnieździe przez miesiąc.

Pokarm

Wrona jest ptakiem wszystkożernym. Zjada różne jagody, ziarna zbóż, źdźbła traw, chrząszcze, małe ssaki, padlinę. Potrafi rozbijać skorupki ślimaków i łowić zbłąkane na płyciźnie ryby. Rabuje gniazda innych ptaków. Chwyta dużo owadów i dżdżownic, zjada odpadki spożywcze.
Wrona siwa, Corvus corone cornix, Hooded Crow Wrona siwa, fot. Marek Szczepanek

Galeria zdjęć

Wrona siwa, Corvus corone cornix, Hooded CrowWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwa
Czarnowron, Corvus corone, Carrion CrowWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwaWrona siwa

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Krukowate
Rodzaj:Corvus
Gatunek:Wrona siwa
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy