Olejek mandarynkowy – właściwości i działanie. Jak stosować olejek mandarynkowy?

Olejek mandarynkowy nie jest po prostu substytutem dla dobrze znanego olejku pomarańczowego. Jako odrębny owoc z rodziny cytrusów, mandarynka (Citrus reticulata) posiada swoje unikalne właściwości terapeutyczne, a i sam zapach jest zdecydowanie oryginalny. Jak się okazuje, olejek mandarynkowy w szczególny sposób służy też urodzie!



Olejek mandarynkowy. Źródło: shutterstockOlejek mandarynkowy. Źródło: shutterstock
  1. Skład olejku mandarynkowego
  2. Właściwości olejku mandarynkowego dla zdrowia
  3. Olejek mandarynkowy dla urody
  4. Jak stosować olejek mandarynkowy?
  5. Bezpieczeństwo i przeciwwskazania przy stosowaniu olejku mandarynkowego
  6. Dla kogo olejek mandarynkowy?
Olejek mandarynkowy określany jest jako najsłodszy, ale zarazem najmniej stymulujący w kategorii olejków cytrusowych. Tutaj warto uczynić zastrzeżenie, że w bogatej ofercie aromaterapeutycznej można również spotkać olejek z zielonych mandarynek, pozyskiwany poprzez wyciskanie skórek niedojrzałych owoców oraz olejek klementynkowy, pochodzący z owoców pokrewnych mandarynkom (klementynka, inaczej Citrus x clementina, jest skrzyżowaniem pomarańczy i mandarynki), o podobnych właściwościach i zastosowaniu.

Klasyczny olejek mandarynkowy uzyskuje się w procesie zimnego tłoczenia skórek dojrzałych owoców uprawianych na plantacjach przede wszystkim w regionie Europy południowej, głównie we Włoszech, Hiszpanii i na Cyprze.

Skład olejku mandarynkowego

W olejku mandarynkowym, który charakteryzuje się wodnistą konsystencją i żółtą barwą, znajdziemy podobne związki eteryczne, jak w innych olejkach cytrusowych, ale w nieco innych proporcjach. Głównym składnikiem jest limonen, stanowiący aż 74,7% (Viuda-Martos, 2008). Jest to substancja o silnym działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym oraz antystresowym. Drugim najważniejszym składnikiem jest gamma-terpinen, którego zawartość sięga 15,7%. W badaniach laboratoryjnych wykazuje on przede wszystkim silne działanie antybiotyczne przeciwko szerokiej gamie patogenów ludzkich. Wreszcie, na uwagę zasługuje również obecność alfa-pinenu (2,75%), o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.

Właściwości olejku mandarynkowego dla zdrowia

Zgodnie z teorią aromaterapii, olejek mandarynkowy ma skutecznie uwalniać nas od smutku i napięcia. Podnosi na duchu, rozwesela i dodaje optymizmu, ale może również pomagać relaksować się przed snem. W bardziej fizycznej sferze polecany jest jako panaceum na bóle głowy i bóle skurczowe mięśni. Masaże z olejkiem mandarynkowym mogą również wspomagać ukrwienie i przepływ limfy, a także łagodzić ból podbrzusza.

W bardziej zaawansowanych studiach naukowych (Boughendjioua, 2017) olejek wyizolowany ze skórek mandarynek wykazuje działanie przeciwutleniające, skutecznie redukując wolne rodniki. Nie jest jednak tak skuteczny pod względem antyoksydacyjnym jak kwas askorbinowy (witamina C).  Ponadto olejek wykazuje umiarkowaną skuteczność w hamowaniu rozwoju takich drobnoustrojów jak paciorkowiec kałowy (Enterobacter faecalis), pałeczka Klebsiella oxytoca odpowiedzialna za rozwój zapalenia jelit oraz różnych szczepów gronkowców.

Olejek z zielonej mandarynki w szczególności ma pozytywny wpływ na system nerwowy, a także funkcję wspomagającą w stosunku do układu odpornościowego i oddechowego.
Klementynki są skrzyżowaniem mandarynki I pomarańczy – z nich również pozyskuje się olejek eteryczny. Źródło: shutterstock

Olejek mandarynkowy dla urody

Olejek mandarynkowy posiada słodką, ciepłą, kwiatowo-owocową nutę zapachową, która szczególnie chętnie wykorzystywana jest jako aromat do mydeł, szamponów, mleczek do ciała, żelów pod prysznic, a także składnik perfum. Piękny zapach idzie przy tym w parze z właściwościami rozjaśniającymi i wygładzającymi skórę.
Olejek mandarynkowy można więc samodzielnie dodawać do olejków i kremów do ciała i wykorzystywać je następnie do masażu skóry z rozstępami oraz innymi niedoskonałościami. W zakresie pielęgnacji twarzy polecany jest raczej do skóry tłustej i trądzikowej, a także dojrzałej.

Olejek mandarynkowy można również wykorzystywać do pielęgnacji włosów. Już trzy krople w połączeniu z 3 łyżkami oleju jojoba czy ze słodkich migdałów dają wspaniałą maskę, którą należy wcierać od końcówek po korzonki włosów, a po kilku minutach zmyć szamponem. Taka praktyka ma odżywiać włosy, zapewniać im blask i sprężystość. Z kolei w połączeniu z samym szamponem czy odżywką olejek wspaniale aromatyzuje fryzurę!

Ciekawostka: Olejek mandarynkowy wykorzystywany jest również do aromatyzowania produktów spożywczych, zwłaszcza gum do żucia, słodyczy, herbat, napojów gazowanych oraz nabiału.
Diagram przedstawiający zastosowanie olejku mandarynkowego; opracowanie własne

Jak stosować olejek mandarynkowy?

W klasycznej postaci olejek mandarynkowy idealnie nadaje się do aromaterapii – wystarczy nalać 3-8 kropli do kominka ceramicznego, aby wypełnić dom przyjemną, podnoszącą na duchu, a wręcz euforyczną wonią. Do kąpieli poleca się 5-10 kropli olejku wymieszać z mlekiem lub olejem i dolać do wanny z wodą o temperaturze 37-38 stopni C. Do masażu z kolei wykorzystuje się mieszankę 1-5 kropli olejku mandarynkowego na 10 ml oleju bazowego, idealnie migdałowego, słonecznikowego lub z pestek moreli.

Przy dodawaniu olejku mandarynkowego do kosmetyków należy zachować szczególną ostrożność – pojedynczą dawkę kremu na twarz czy toniku można łączyć maksymalnie z jedną kroplą olejku; na ciało zaś bezpieczna proporcja wynosi 4 krople na 5 ml balsamu lub olejku.

Olejek mandarynkowy szczególnie dobrze komponuje się z innymi olejkami cytrusowymi, m.in. grejpfrutowym, pomarańczowym i cytrynowym. Ciekawe jest również połączenie z olejkiem lawendowym, majerankowym lub różanym.
Olejek mandarynkowy można dodawać do kremu do twarzy. Źródło: shutterstock

Bezpieczeństwo i przeciwwskazania przy stosowaniu olejku mandarynkowego

Tak, jak inne oleje cytrusowe, i olejek mandarynkowy może w zbyt wysokim stężeniu powodować podrażnienia skóry, a nawet bóle głowy. Przed pierwszy zastosowaniem warto jest więc przeprowadzić test alergiczny na delikatnej skórze przedramienia. Preparat powinien też zawsze być stosowany w rozcieńczeniu. Nie poleca się stosować go wewnętrznie!

Olejek mandarynkowy może  (choć niektóre studia temu przeczą) zwiększać fotowrażliwość skóry – stąd w okresie jego aplikacji należy unikać ekspozycji na promienie słoneczne. Ponadto bardzo ważne jest przechowywanie otwartego olejku w odpowiednich warunkach – ciemnym i chłodnym miejscu, przez okres maksymalnie 12 miesięcy. Nieprawidłowe przechowywanie prowadzi do oksydacji olejku, która z kolei zwiększa ryzyko podrażnienia skóry.

Dla kogo olejek mandarynkowy?

W porównaniu z innymi olejkami eterycznymi o szerokim spektrum i bardzo silnym działaniu, olejek mandarynkowy jest stosunkowo łagodny, ale przez to bardzo dobrze tolerowany. Spodoba się nawet osobom wrażliwszym na zapachy, które nie lubią otaczać się intensywnymi woniami.

Ze względów terapeutycznych można go szczególnie polecić sportowcom, ludziom cierpiącym na migreny, a także wiecznym melancholikom, którzy łatwo wpadają w przygnębienie. Olejek mandarynkowy jest szczególnie lubiany przez dzieci – to woń, która nie może się nie podobać. Jako aromat do domu czy kąpieli jest doskonała propozycją dla wszystkich osób ceniących pozytywną atmosferę i naturalne, soczyste zapachy kojarzące się ze słoneczną egzotyką!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

  1. AromaWeb; “Mandarin Essential Oil”; data dostępu: 2020-11-17
  2. Aroma Tools; “Essential Oil Spotlight: Green Mandarin”; data dostępu: 2020-11-17
  3. Neng-guo Tao i in.; “Chemical composition of essential oil from the peel of Satsuma mandarin”; data dostępu: 2020-11-17
  4. Hicham Boughendjioua i in.; “Chemical Composition and Biological Activity of Essential Oil of Mandarin (Citrus reticulata) Cultivated in Algeria”; data dostępu: 2020-11-17
  5. “Health Benefits of Mandarin Essential Oil”; data dostępu: 2020-11-17
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy