Olej jojoba - właściwości i działanie. Jak stosować olej jojoba?

Olej jojoba to szczególny produkt spośród kosmetyków pochodzenia naturalnego. Olej jojoba różni się od innych olejów roślinnych swoim składem chemicznym, choć właściwości ma równie pożądane – odżywia, nawilża, ochrania i leczy. Poznaj charakterystykę i dowiedz się, dlaczego warto włączyć olej jojoba do pielęgnacji skóry, cery oraz włosów i paznokci.



Olej jojoba, fot. shutterstockOlej jojoba, fot. shutterstock
  1. Olej jojoba - pochodzenie i uprawa
  2. Olej jojoba - ciekły wosk pod postacią złotego oleju
  3. Olej jojoba - właściwości pielęgnacyjne

Olej jojoba - pochodzenie i uprawa

O oleju jojoba słyszeliśmy na pewno nieraz, nawet jeśli nigdy nie interesowaliśmy się jego zakupem. Od lat to chyba najczęściej występująca egzotyczna nazwa w reklamach kosmetyków (wymawiana zwykle jako „żożoba”, rzadziej „hohoba”). Bo i wiele produktów do pielęgnacji ciała i włosów ma jojobę w swoim składzie. Niejeden krem lub balsam
Olej jojoba – przechowywanie
Choć jojoba opiera się niekorzystnemu działaniu czynników zewnętrznych, warto przechowywać olej w zacienionym i suchym miejscu. Jeśli natomiast chcemy przedłużyć trwałość innych produktów kosmetycznych (kremów, maseł, pozostałych olejów), dodajmy do nich kilka kropli jojoby.
z jojobą gościł więc pewnie na naszej półce w ostatnim czasie. Niestety większość sklepowych kosmetyków, takich jak odżywki, mleczka, kremy i lotiony zawierają niewielkie ilość danego surowca, nawet wówczas, gdy na opakowaniu jest on bardzo eksponowany. Jeżeli mamy ochotę poznać właściwości jojoby najpełniej, jak to możliwe, przekonajmy się do zakupu naturalnego oleju z nasion krzewu Simmondsia Chinensis.

Simmondsia chinensis, inaczej jojoba, to wiecznie zielona roślina Ameryki Północnej, rosnąca naturalnie na pustyniach jej południowo-zachodnich terenów. To nieduży krzew, ale za to odporny na wysokie temperatury i rodzący cenne owoce, z nasion których pozyskuje się olej jojoba. Liście ma drobne, owalne lub lancetowate, skórzaste i szarozielone. Żeńskie egzemplarze (przeważające na uprawach) pokrywają się niewielkimi, zielonkawymi kwiatami, męskie zaś nieco większymi w kolorze żółtym. W zielonych, owalnych owocach, które pojawiają się od kwietnia do lipca, tkwią maksimum trzy ciemnobrązowe ziarenka – źródła znanego nam wosku jojoba.

Jojoba jest nazywana także simondsją kalifornijską, co lepiej niż Simmondsia chinensis („chinensis” w łacinie wskazuje na chińskie korzenie) określa, skąd roślina pochodzi. Naturalnie występuje bowiem na pustyniach Sonora i Mojave, łączących ze sobą Kalifornię, Arizonę, Nevadę i Meksyk (Sonora). Nasiona jojoby są składnikiem diety Indian meksykańskich, którzy jedzą je na surowo lub prażą. Wyciskany z nich olej stosują zaś jako środek leczniczy na rany, przeziębienia, dolegliwości nerek, bóle głowy, choroby oczu czy zatrucia pokarmowe. Wosk jojoba stał się na tyle pożądanym produktem w kosmetyce, że simondsję zaczęto uprawiać również w Afryce Południowej, Australii, Indiach, na Haiti, a także w Brazylii, Argentynie i Paragwaju.
Owoce simondsji kalifornijskiej, fot shutterstock

Olej jojoba - ciekły wosk pod postacią złotego oleju

Olej jojoba tylko umownie nazywamy olejem. Ma charakterystyczną, oleistą konsystencję i żółty kolor o złotawym odcieniu. Tak naprawdę jednak to nie olej, a naturalny, ciekły wosk, który tężeje dopiero w minusowej temperaturze. Zaobserwujemy to, gdy włożymy go do lodówki – tam po pewnym czasie zmieni się w miękką masę.

Zawartość oleju jojoba jest, tym samym, nieco inna, niż w przypadku większości olejów, jakie znamy i stosujemy w kuchni oraz w kosmetyce. Wyjątkowo dobrze współgra z naturalnym sebum produkowanym przez ludzką skórę. W swoim składzie ma skwalen, czyli zaliczany do lipidów węglowodór, który jest naturalnym umocnieniem naszego płaszcza hydro-lipidowego, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze oraz ogranicza ekspansję wolnych rodników (chroni skórę przed mutacjami kancerogennymi). Olej jojoba jest jednak prawie całkowicie złożony z licznych estrów kwasów tłuszczowych i alkoholowych. Najwięcej jest w nim palmitynianu cetylu, substancji o właściwościach bakteriobójczych. Pozostałe kwasy tłuszczowe obecne w jojobie to kwas oleinowy, eikozenowy oraz erukowy. Olej zawiera także fitosterole, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, E i F oraz minerały - chrom, cynk, miedź, jod, kobalt, krzem, selen i siarka. Wyróżnia się ponadto bardzo wysoką trwałością i odpornością na utlenianie oraz wysoką temperaturę.


To warto wiedzieć o oleju jojoba:

Jako składnik produktów pielęgnacyjnych, występuje głównie w balsamach do ciała, mleczkach, kremach oraz odżywkach i szamponach do włosów. Poza nimi jest jednak stosowany także w kosmetykach kolorowych. Dzięki dodatkowi jojoby szminki, pomadki czy cienie nie przesuszają naskórka.

Olej jojoba to naturalna odżywka do paznokci. Bardzo ładnie nabłyszcza płytkę i zmiękcza skórki.

Nałożony na skórę twarzy, zwłaszcza z dodatkiem kwasu hialuronowego lub innej substancji głęboko nawilżającej, nie zatyka porów, a wręcz pomaga oczyścić cerę. Można go stosować do demakijażu.

Olej jojoba ma bardzo delikatny, praktycznie neutralny zapach. Przed spryskaniem się perfumami, nałóż go na strategiczne miejsca (za uszy, na nadgarstki, odrobinę na dekolt), a perfumy utrzymają się dłużej.


Olej jojoba - właściwości pielęgnacyjne

Jakie plusy dla skóry niesie regularne stosowanie oleju jojoba? Olej jojoba bardzo dobrze nawilża naskórek, odżywia go i wygładza. Poprawia strukturę skóry, zapobiegając jej rozciąganiu, powstawaniu rozstępów oraz zmarszczek. Dzięki działaniu witamin i estrów chroni ją przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, szczególnie przed silnym słońcem.
Naturalny olej jojoba jest w swojej budowie nad wyraz podobny do tego, jak zbudowane jest sebum chroniące naszą skórę m.in. przed utratą nawilżenia. Nic dziwnego, że chętnie sięgamy po niego w pielęgnacji cery, a także skóry całego ciała i włosów. Pamiętajmy jednak, że olej olejowi nierówny i do celów kosmetycznych warto wybierać produkty o potwierdzonej jakości np. Nanoil zawierający 100% certyfikowanego oleju jojoba. Jest nierafinowany, tłoczony na zimno i organiczny, dzięki temu odbudowuje naturalną barierę hydrolipidową skóry, odżywia i leczy. Nadaje się do pielęgnacji cery tłustej, suchej, mieszanej, a nawet trądzikowej. Taki olej jojoba warto stosować też na skórę głowy, aby zlikwidować łojotok i przywrócić jej odpowiednie pH – szczególnie, gdy mamy problem z nawracającym łupieżem.
olejek jojoba
Więcej o produkcie przeczytasz na: www.nanoil.pl/olej-jojoba

Olej jojoba nie tylko ujędrnia i uelastycznia, ale działa na skórę również leczniczo. Zawartość substancji antybakteryjnych sprawia, że można go włączyć do terapii zmian trądzikowych. Wyrównuje koloryt i rozjaśnia szare cienie pod oczami (tak zwane podkówki). Przeznaczony jest również dla posiadaczek cery tłustej i mieszanej. Przeciwdziała wypadaniu włosów. Nałożony na włosy w formie odżywki, otuli je ochronną warstwą, zapobiegającą utracie wody i niszczeniu włókna włosa.
Alicja Chrząszcz

Bibliografia

  1. A. Zielińska, I. Nowak; “Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce”; „Chemik”, nr 2/2014, tom 68;
  2. Kamal Patel; “Simmondsia chinensis”; data dostępu: 2019-06-24
  3. Howard Scott Gentry; “The natural history of Jojoba (Simmondsia chinensis) and its cultural aspects”; data dostępu: 2019-06-24
  4. Oxfrod Plants 400; “Simmondsia chinensis (Link) C.K. Schneid”; data dostępu: 2019-06-24
  5. Pazyar N i in.; “Jojoba in dermatology: a succinct review”; data dostępu: 2019-06-24
  6. Tzu-Kai Lin i in.; “Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils”; data dostępu: 2019-06-24
Ocena (4.8) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy