Klementynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze klementynek

Spośród licznych rodzajów i odmian cytrusów, klementynki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych. Klementynki mają w sobie sporo charakterystycznej dla tej grupy owoców kwaskowości, ale i tak są słodsze nawet od mandarynek. Ich powstanie było jednak zupełnie przypadkowe. Poznaj ciekawą historię klementynek i dowiedz się, za jakie wartości odżywcze chwali się te owoce.



Fot. François Philipp[CC BY 2.0 ], Flickr.comFot. François Philipp[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Klementynki: pochodzenie i uprawa

Klementynka powstała prawdopodobnie ze skrzyżowania mandarynki i gorzkiej pomarańczy. Podobnie jak inne cytrusy, najlepiej rozwija się w ciepłym klimacie, gdzie może dojrzewać w intensywnych promieniach słońca. Jej uprawy są więc zlokalizowane we Włoszech, Hiszpanii, Francji, Turcji, Izraelu, Libanie, w krajach azjatyckich, a także w USA, Brazylii i na terenach Afryki Północnej, zwłaszcza w Maroko i Algierii. Z tym ostatnim krajem wiąże się też jedna z wersji dotyczących pochodzenia klementynek. Tylko niektóre źródła podają bowiem, że ich rodzimą ziemią jest, jak w przypadku pozostałych cytrusów, Azja. Najczęściej mówi się, że odkryto je właśnie w Algierii i że to klementynki uprawiane w północnych rejonach Afryki mają najlepszą jakość. Francuzi jako kolonizatorzy Algierii, przywłaszczyli sobie klementynkę i rozwinęli jej uprawy w ciepłych rejonach kraju. Dziś jest ona jednym z symboli Korsyki.

Jeśli zaś idzie o etymologię uroczo brzmiącej nazwy „klementynka”, to mówi się, że pochodzi ona od imienia księdza Clémenta Rodiera, żyjącego w drugiej połowie XIX wieku francuskiego misjonarza i zakonnika, który wraz ze swoim wujem prowadził sierociniec w algierskim mieście Oran. Misjonarze zadbali o to, by na terenie sierocińca powstał olbrzymi ogród, w którym następnie uprawiali winorośl, ale też wiele gatunków kwiatów i drzew. To w nim po raz pierwszy miałyby pojawić się te nieco inne mandarynki, które po śmierci brata Klemensa jego współbracia nazwali klementynkami. Jeśli przyjmiemy tę wersję, klementynkę musimy uznać za owoc powstały przypadkiem. I tak też pisze o nim Ludwik Karol Trabut, francuski botanik i lekarz, który jako pierwszy opisał właściwości klementynek i wizytował w ogrodzie misjonarzy w Oran.

Jak odróżnić klementynkę od mandarynki?

Można spotkać się z przekonaniem, że „klementynka” to zamienne określenie na mandarynkę. Już z samej próby uporządkowania historii klementynki wiemy jednak, że to nieprawda. Klementynka ma, poza tym,  nieco bardziej spłaszczony kształt. Jej pomarańczowo-czerwona skórka odchodzi od cząstek bardzo łatwo, a w miąższu natrafimy najwyżej na pojedyncze pestki. Skórka mandarynek ma zwykle jaśniejszą barwę i bardziej przylega do cząstek owocu. Nie licząc niektórych odmian, na przykład satsumy, mandarynki obfitują w pestki. Mają też mniej słodyczy niż klementynki, choć są nieco bardziej aromatyczne.
pixabay.com
Ocena (4.6) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy