Mandarynki uwielbiają dzieci i dorośli, bo łatwo się do nich dobrać i dlatego, że są to owoce soczyste i słodkie. Na kilka sztuk mandarynek, mniejszych sióstr pomarańczy, zawsze znajdzie się miejsce w plecaku lub w torebce. Owoce te to przekąska idealna dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie. Substancje zawarte w mandarynkach pomogą oczyścić organizm z toksyn oraz zapobiegną kumulowaniu się w nim tłuszczu.

- Pochodzenie i uprawa mandarynek
- Mandarynki - witaminy i właściwości odżywcze
- Odmiany mandarynek
- Mandarynki w w kuchni
Pochodzenie i uprawa mandarynek
Mandarynki, jak wszystkie cytrusy, pochodzą z Dalekiego Wschodu. Pojawiły się po raz pierwszy prawdopodobnie na obszarze północno-wschodnich Indii, skąd rozprzestrzeniały się na zachód wzdłuż szlaków handlowych aż po Morze Śródziemne. Nazwa mandarynki pochodzi od portu Tangeru w Maroku, skąd wysyłano je do różnych części Europy.
Roślina ta jest krzakiem lub niewielkim, kilkumetrowym drzewkiem. Drzewo mandarynkowe może być znacznie mniejsze niż słodkiej pomarańczy lub mieć taki sam rozmiar, w zależności od odmiany. Z wiekiem niektóre mogą osiągnąć wysokość 7,5 m. Drzewo jest zwykle kolczaste, ze smukłymi gałązkami, szerokimi lub smukłymi lancetowatymi liśćmi o drobnych, zaokrąglonych zębach. Białe lub różowe kwiaty są zgromadzone w niewielkich pęczkach, intensywnie pachną. Owoce są spłaszczone, ich skórka jest jasno-pomarańczowa lub czerwono-pomarańczowa, gdy dojrzała, luźna, łatwo oddziela się od miąższu. Nasiona są małe, spiczaste na jednym końcu, zielone w środku.
Szczyt sezonu mandarynkowego jest krótki, trwa od listopada do stycznia na półkuli północnej. Owoce są uprawiane w subtropikalnych regionach Starego i Nowego Świata, szczególnie w południowej Europie i południowych Stanach Zjednoczonych.
Od pomarańczy, mandarynki różnią się przede wszystkim wielkością. To ich mniejsze i lekko spłaszczone miniatury. Pod skórką mamy księżycowate cząstki, zwykle tej samej wielkości. Mandarynki są też dużo słodsze. Kupując je, o wiele rzadziej, niż dzieje się to w przypadku pomarańczy, natrafimy na kwaśny okaz. Minusem może być ilość pestek znajdujących się w środku, która, jak na tam mały owoc, odbiera nieco przyjemności z jedzenia. Istnieją jednak praktycznie bezpestkowe odmiany mandarynek. Kwestia znajomości tych odmian na pewno pomoże nam dokonać bardziej udanych zakupów.
Mandarynki uprawia się w suchym i ciepłym klimacie subtropikalnym oraz tropikalnym. Niektóre hybrydy tego owocu są jednak przystosowane do trudniejszych warunków i rosną także w niższych temperaturach. Światowa produkcja mandarynek wzrosła dwukrotnie w ciągu ostatnich dekad.

Porównanie właściwości i wartości odżywczych mandarynek i pomarańczy (w 100 g). na podstawie https://www.healthline.com/nutrition/tangerine-vs-orange#peel
Mandarynki - witaminy i właściwości odżywcze
Mandarynki mają te same związki i właściwości zdrowotne, jak wiele innych owoców cytrusowych, takich jak klementynki. Mandarynki zawierają sporo witaminy C, co jest wspólne wszystkim owocom cytrusowym. 100 g, a więc dwie małe mandarynki, dostarczają nam ponad 26 mg kwasu askorbinowego. Traktujemy je jednak przede wszystkim jako źródło witaminy A. W 100 g znajdziemy jej prawie 700 IU. Poza tym te niepozorne owoce zawierają także witaminy - witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6) i witamina E, sporo soli mineralnych - cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo oraz oczyszczające kwasy organiczne, a także białko, węglowodany i błonnik.
Oznacza to, że jedzenie mandarynek sprzyja odchudzaniu, przyczynia się do budowania odporności organizmu i wspomaga skórę oraz narząd wzroku.
Mandarynki są pełne związków zwanych flawonoidami, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Wykazano, że flawonoidy w mandarynkach zapobiegają wzrostowi komórek rakowych i zatrzymują proliferację nowotworów. Flawonoidy to przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki - niestabilne, powodujące choroby cząsteczki - i mają potencjał ochrony przed rozwojem chorób serca. Flawonoidy mogą również sprzyjać lepszemu przepływowi krwi w tętnicach wieńcowych, zapobiegać tworzeniu się skrzepów w tętnicach i zatrzymywać utlenianie „złego” cholesterolu w ciele, który jest czynnikiem ryzyka wielu niebezpiecznych chorób serca.
W mandarynkach znajduje się również naryngenina i jej pochodne, na przykład narirutyna i hespedryna. Są to substancje należące do grupy flawanonów, mające bardzo pozytywny wpływ na pracę naszego organizmu. Przeciwdziałają one powstawaniu zmian nowotworowych, mają zdolność ograniczania stanów zapalnych, działają estrogennie i wzmacniają skórę. Funkcje estrogennopodobne tych związków sprawiają, że mandarynki powinny włączyć do diety kobiety przechodzące klimakterium i stosujące antykoncepcję hormonalną.
Potas, minerał występujący w mandarynkach, wpływa na wszystkie narządy, komórki i tkanki organizmu. Minerał ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerek, mięśni, nerwów, serca i układu pokarmowego. Potas jest również niezbędny dla zdrowia kości, a nawet pomaga zwalczać osteoporozę w późniejszym życiu. Odpowiednie spożycie potasu może zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi i zmniejszać ryzyko udaru mózgu.
Mandarynki są też dobrym źródłem kwasu foliowego. Kwas foliowy ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszenie wad wrodzonych cewy nerwowej podczas ciąży. Kwas foliowy pomaga również wytwarzać i utrzymywać nowe komórki somatyczne. Jest to szczególnie ważne w okresach szybkiego podziału i wzrostu komórek, w okresie niemowlęcym jak i w ciąży. Kwas foliowy jest też potrzebny organizmowi do wytworzenia DNA i RNA, które są budulcem komórek. Zarówno dorośli, jak i dzieci potrzebują folianów do prawidłowego wytwarzania czerwonych krwinek i zapobiegania anemii. Kwas foliowy jest również niezbędny do metabolizmu homocysteiny i pomaga utrzymać prawidłowy poziom tego aminokwasu w organizmie.
Mandarynki zawierają ponadto nobiletynę, należącą do grupy flawonoidów substancję, która przyspiesza przemianę tłuszczu, ogranicza jego kumulowanie się w wątrobie oraz obniża cholesterol i zapobiega skokom glukozy we krwi. Sięgać po mandarynki mogą więc osoby obarczone ryzykiem miażdżycy czy walczące z otyłością.

Mandarynki na drzewie, fot. shutterstock
Odmiany mandarynek
Mandarynki zwyczajne mogą krzyżować się z innymi odmianami mandarynek, a także z innymi cytrusami. Z połączenia mandarynki z gorzką pomarańczą powstała klementynka, zawierająca stosunkowo niewielką ilość pestek, również niezwykle smaczna. Tangela to, z kolei, bardzo słodkie i aromatyczne połączenie mandarynki i grejpfruta. Jest jeszcze tangerynka, zdecydowanie bardziej cierpka odmiana mandarynki o czerwonej, łatwo odchodzącej skórce. No i nie sposób pominąć chyba najpopularniejszej i najbardziej wartościowej odmiany, czyli satsumy. To właśnie satsuma jest albo całkowicie pozbawiona pestek, albo zawiera ich jedynie kilka sztuk. Ma lekko kwaśny smak i miąższ koloru pomarańczowo-czerwonego. Odmiana ta jest wyjątkowo wrażliwa na mrozy. Owocuje od wczesnej jesieni do końca grudnia.
Ekologia.pl poleca

Sałatka z mandarynkami, fot. shutterstock
Mandarynki w w kuchni
Mandarynki są często stosowane w sałatkach, do wyrobu sosu winegret, do naleśników lub innych wypieków, lub dodawane do koktajli. Świeże mandarynki dodaje się do jogurtu, ciast, sałatek, deserów i dań głównych. Są również używane do wyrobu galaretek, dżemów i marmolady. Sok z mandarynki jest często dodawany do soków butelkowanych i napojów multiwitaminowych. Mandarynki są jednak najczęściej spożywane na surowo. Olej ekstrahowany z aromatycznej skórki mandarynki jest charakterystycznym składnikiem wielu aromatów i likierów.
Ciekawą propozycją wykorzystania mandarynek w kuchni w tym okresie, jest przepis na sałatkę śledziową na słodko z mandarynkami.
Składniki:
- 5-6 płatów śledziowych ze słonej zalewy
- 5-6 mandarynek, w miarę możliwości bezpestkowych
- dwie łyżki miodu
- cebula
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- jabłko
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Śledzie kroimy na nieduże kawałki. Ważne, aby na kilka godzin przed przygotowaniem sałatki, moczyć je w wodzie. Wypłukując nadmiar soli, złagodzimy ich smak. Do śledzi dodajemy oczyszczone z błonek cząstki mandarynek, posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone na drobne kawałeczki jabłko. Sos przygotowujemy mieszając ze sobą majonez, jogurt, miód i pieprz. Polewamy nim śledzie. Sałatkę najlepiej odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem można dodatkowo posypać ją suszoną żurawiną lub daktylami.
Smacznego!
Ekologia.pl (Elżbieta Gwóźdź)
Bibliografia
- edited by D.I. Jackson, N.E. Looney, M. Morley-Bunker; “Temperate and Subtropical Fruit Production”; Cambridge University Press, Cambridge 2011;
- L. Pobłocka-Olech, K. Marcinkowska, M. Krauze-Baranowska; “Naryngenina i jej pochodne – flawanony o wielokierunkowej aktywności farmakologicznej”; Borgis – postępy fitoterapii, 1/2006;
- Steve Albert; “The History of Mandarin Orange”; data dostępu: 2019-05-15
- Mandarin Orange; “ Julie F. Morton ”; Fruits of warm climates, 1987;
- National Library Board Singapore; “Mandarin orange”; data dostępu: 2019-05-15
- Heal With Food; “Health Benefits of Mandarin Oranges (incl. Tangerines and Clementines)”; data dostępu: 2019-05-15
- Sarah Thompson; “What Are the Benefits of Mandarin Oranges?”; data dostępu: 2019-05-15