Orzechy nerkowca kontra cukrzyca
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Orzechy nerkowca kontra cukrzyca

Orzechy nerkowca kontra cukrzyca

Orzechy nerkowca mogą pomóc w profilaktyce cukrzycy typu 2 – potwierdzają badania naukowców z Kanady i Kamerunu.

Fot. Wikipedia CC

Fot. Wikipedia CC

Cukrzyca typu 2 rozwija się powoli i jest ściśle związana z przejadaniem się i brakiem ruchu. U osób, u których zaczynają się problemy z kontrolą poziomu glukozy we krwi (tzw. stan przedcukrzycowy) można jeszcze zapobiec rozwojowi choroby lub znacznie ją opóźnić poprzez wprowadzenie zdrowej diety, zrzucenie zbędnych kilogramów i regularny ruch. To wszystko prowadzi do poprawy wrażliwości komórek na insulinę.

Nerkowiec zachodni
inaczej nanercz zachodni jest drzewem pochodzącym z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. Osiąga do 8 m wysokości. Jest uprawiany na wielką skalę w wielu krajach o klimacie tropikalnym, jak: Indie, Wietnam, Tanzania, Niger, a także Brazylia. W kuchni wykorzystuje się nie tylko jego nasiona, ale też jabłko nanerczowe, którego miąższ zawiera duże ilości witaminy C i B2. Z tej części owocu wyrabia się wino, soki, dżemy i marmolady.

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Montrealu University of Montreal oraz Uniwersytetu w Jaunde, stolicy Kamerunu wskazują, że pomocny w uzyskaniu tego celu może być też ekstrakt z orzechów nerkowca.

Badacze analizowali wpływ wyciągów z różnych części nerkowca zachodniego na to, jak komórki reagują na insulinę. Sprawdzili ekstrakt z liści, kory, nasion (znanych jako orzechy nerkowca) oraz części owocu określanej jako jabłko nanerczowe.

Produkty z nerkowca są od dawna używane w medycynie tradycyjnej różnych krajów, do łagodzenia stanów zapalnych oraz poprawy metabolizmu glukozy u chorych na cukrzycę.

Najnowsze testy wykazały, że tylko wyciąg z orzechów nerkowca (czyli nasion) w znacznym stopniu pobudza wchłanianie glukozy przez komórki mięśni, co oznacza, że poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Ekstrakty z innych części rośliny nie dają podobnego efektu.

Jak ocenia jeden z autorów badań Pierre S. Haddad, profesor farmakologii na Uniwersytecie w Montrealu, wyniki te sugerują, że niektóre naturalne składniki diety mogą posłużyć w przyszłości do stworzenia nowych doustnych leków na cukrzycę.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Pismo „Molecular Nutrition & Food Research”;
4.9/5 - (7 votes)
Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments