Prozdrowotne właściwości naparu z ogonków wiśni
Surowcem o cennych właściwościach są nie tylko soczyste owoce wiśni. Wartości prozdrowotne posiadają również ogonki. Na ich bazie możemy przygotować leczniczą herbatkę, która złagodzi obrzęki, zwalczy zaparcia i dostarczy nam mocy cennych antyoksydantów.

fot. shutterstock
Ludowej medycynie znane są właściwości lecznicze każdej części wiśni – zarówno owoców, jak i żywicy, kory, liści, nasion i ogonków. Jednocześnie, naturoterapeuci wiedzą, że najwięcej wartości odżywczych posiadają nie soczyste owoce, lecz ich ogonki. Znajdziemy w nich takie sole mineralne, jak mangan, miedź i potas, a także witaminy (witamina A, B2 i C) i mnóstwo antyoksydantów. Ta część wiśni to również źródło antocyjanów o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwmiażdżycowym. Przygotowany z ogonków wiśni napar to źródło olejków eterycznych i soli potasu, które działają antyobrzękowo, przeciwzapalnie, oczyszczająco i uspokajająco. Regularne picie takiej mikstury obniża poziom cholesterolu, leczy zaparcia, zapobiega infekcjom pęcherza moczowego, działa przeciwbólowo, poprawia trawienie, a także zapobiega zatorom.
Sposób przygotowania naparu:
Od umytych wiśni odrywamy szypułki i osuszamy je ręcznikiem. Następnie garść ogonków wrzucamy do 1 litra wrzącej wody. Gotujemy je przez ok. 10 minut, po czym pozostawiamy pod przykryciem na całą noc. Gotowy napar należy pić 2 razy dziennie (najlepiej rano i wieczorem) w porcjach po 100 ml.
Na zdrowie!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Zobacz najnowsze artykuły
Medycyna rodzinna
Pielęgnacja ogrodu
Ciekawostki przyrodnicze
Ochrona środowiska naturalnego
Sądzę że musisz myśleć przy pisaniu….
Po co mam osuszać ogonki czy ja mam je smażyć na oleju czy gotować w WODZIE!!!!
Pozdrawiam.
Suszymy ogonki by móc je zaparzyć zimą…
Ogonki osuszamy przed suszeniem