SĘP KASZTANOWATY. Ptak. Zwierzę - sęp kasztanowaty
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Szponiaste Jastrzębiowate Aegypius Sęp kasztanowaty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Sęp kasztanowaty (Aegypius monachus)

Sęp kasztanowaty, fot. shutterstock
Spis treści
Wygląd

Sęp kasztanowaty należy do rodziny jastrzębiowate (Accipitridae). Głowa i kreza są jasnobrunatne. Dziób jest masywny, haczykowato zakończony. Tęczówka jest ciemnobrązowa. Ubarwienie ciemnobrunatne. Skóra głowy i szyi naga, niebiesko szara. Skrzydła są długie i szerokie. Ogon jest krótki, zaokrąglony. Nogi od niebieskich przez szare, jasnoróżowe lub jasnożółte. W locie na szerokich skrzydłach widoczne są długie palce (tworzone przez lotki). Brak wyraźnych różnic między płciami. U osobników młodocianych głowa jest czarniawa.

Występowanie

Zasięg występowania sępa kasztanowatego jest nieciągły. Występuje w południowo-zachodniej Europie oraz na dużym obszarze rozciągającym się od Krymu i Azji Mniejszej, przez Bliski Wschód po Chiny, Mongolię i południowo-wschodnią Rosję. Kiedyś występował na Bałkanach, lecz prawdopodobnie tam wyginął. Był reintrodukowany na niewielkim obszarze we Francji. W okresie zimowym rozprasza się na większe obszary kierując się głównie na południe. Do naszego kraju zalatuje bardzo rzadko.

Biotop

Sęp kasztanowaty spotykany jest w różnych siedliskach: w górskich lasach, w górskich halach i pustyniach do 4 500 m n.p.m., na obszarach piaszczystych, stepach, suchych lasach, zaroślach oraz półpustyniach. Jego liczebność maleje. Jest gatunkiem bliskim zagrożenia (kategoria NT na liście IUCN). Wpisany jest do konwencji CITES (załącznik II). Do głównych zagrożeń zaliczyć można kłusownictwo, zmniejszenie bazy pokarmowej oraz utratę siedlisk.

Lęgi

Sęp kasztanowaty gnieździ się na drzewie. Gniazdo zbudowane jest z materiałów roślinnych (z gałęzi i patyków). Do rozrodu przystępuje od lutego do kwietnia. Gatunek monogamiczny. Samica składa jedno jajo. Czas wysiadywania wynosi 50-55 dni. Młode pozostaje w gnieździe do 3 miesięcy. Dojrzałość płciową osiąga między czwartym a piątym rokiem życia. Żyje na wolności do 25 lat.

Pokarm

Sęp kasztanowaty żywi się przede wszystkim padliną. Od czasu do czasu żywi się drobnymi kręgowcami (gadami) i bezkręgowcami (owadami).

Bibliografia
  1. Svensson L.; "Ptaki. Przewodnik Collinsa"; Multico Oficyna Wydawnicza; 2012;
  2. https://www.oiseaux-birds.com; 2020-01-27;
  3. https://www.iucnredlist.org; 2020-01-27;
  4. https://cites.org; 2020-01-27;
4.9/5 - (7 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments