ŚLEPIEC STEPOWY. Ssak. Zwierzę - ślepiec stepowy
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Gryzonie Ślepcowate Spalax Ślepiec stepowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Ślepiec stepowy (Spalax microphthalmus)

Ślepiec stepowy
Spis treści
Wygląd

Ślepiec stepowy jest gryzoniem. Jego ciało jest przystosowane do życia pod ziemią. Głowa jest masywna i spłaszczona. Na głowie występują włosy czuciowe. Siekacze są wydłużone. Ciało jest krępe i ma walcowaty kształt. Oczy są ukryte pod skórą. Małżowiny uszne oraz ogon są zredukowane. Ciało pokrywa miękkie futro. Sierść jest krótka. Barwa sierści szaro żółta. Kończyny są krótkie. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy. Samice są mniejsze od samców.

Występowanie

Ślepiec stepowy występuje we wschodniej Ukrainie i południowo-zachodniej Rosji. Zasięg występowania tego gatunku rozciąga się od Dniepru po Wołgę, na południu ogranicza go Kaukaz.

Tryb życia

Ślepiec stepowy prowadzi podziemny tryb życia, sporadycznie wychodzi na powierzchnię. Zamieszkuje stepy z czarnoziemami. Unika lekkich gleb piaszczystych i ciężkich gleb gliniastych. Po za stepami spotykany jest na polach uprawnych, w sadach, ogrodach i na skrajach świetlistych lasów. Ślepiec gdy występuje licznie może wyrządzać szkody w uprawach. Nie zapada w sen zimowy. Jest zwierzęciem aktywnym w nocy. Buduje za pomocą głowy i siekaczy podziemne, rozległe tunele składające się z komór gniazdowych, spiżarni i latryn. Gatunek terytorialny. Za wyjątkiem okresu rozrodczego żyje samotnie. Naturalnymi wrogami ślepca są ptaki i ssaki drapieżne. Ślepiec ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC na liście IUCN).

Odżywianie

Ślepiec stepowy jest zwierzęciem roślinożernym. Żywi się podziemni częściami roślinny (bulwami, cebulami, korzeniami).

Rozmnażanie i rozwój

Ślepiec stepowy do rozrodu przystępuje raz w roku. Rozród odbywa się w marcu. Ciąża trwa około miesiąca. Samica rodzi od 2 do 5 młodych. Opieka nad potomstwem trwa do kilku tygodni. Wyłącznie samice pełnią opiekę nad potomstwem. Młode usamodzielniają się po upływie 4-6 tygodni, po czym wychodzą na powierzchnie ziemi i rozpraszają się. Na wolności żyje krótko, maksymalnie do 4 lat.
4.7/5 - (15 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments