TYGRYS. Ssak. Zwierzę - tygrys, pantera tygrys
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Drapieżne Kotowate Panthera Tygrys
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Tygrys (Panthera tigris)

Nazywana/y także: pantera tygrys
Tygrys,Panthera tigris,tiger
Spis treści

Wyróżniono kilka podgatunków tygrysa, są to m.in. tygrys bengalski (Panthera tigris tigris), tygrys południowochiński (Panthera tigris amoyensis), tygrys syberyjski (Panthera tigris altaica) – największy ze wszystkich podgatunków, tygrys irański (Panthera tigris virgata), tygrys sumatrzański (Panthera tigris sumatrae) i in.
   

Wygląd

Tygrys jest gatunkiem największym ze wszystkich kotów. Osiąga wagę 300 kg, długość ciała ok. 2 m, ogona -1 m. Jego ciało jest masywne i muskularne, nogi stosunkowo krótkie, głowa okrągła. Sierść u podgatunków z południowych terenów jest krótka i gładka, u tych, które występują w chłodniejszych okolicach podbita gęstym podszyciem. Ubarwienie jest zmienne: od jasnożółtego, poprzez żółtawordzawe, do rdzawobrunatnego. Na tym tle rysują się wyraźne, czarne, poprzeczne pręgi, które na ogonie tworzą obrączki. Na głowie, szczególnie u samców, widać charakterystyczne bokobrody. Na niektórych obszarach Indii spotyka się tygrysy o sierści białej w czarne paski i niebieskich oczach.
   

Występowanie

Obszar występowania tygrysa obejmuje lasy, dżungle i gęste zarośla (często nad brzegami rzek) południowej i wschodniej Azji. Głównym terenem występowania są Indie, Półwysep Malajski, południowa krawędź Syberii i Mandżuria. Występowanie poszczególnych podgatunków: tygrys syberyjski – wschodnia Syberia, północne Chiny, pn. KoreaIran, AfganistanWietnam i południowe Chiny; tygrys sumatrzański, jawajski i tygrys z wyspy Bali – południowy kraniec zasięgu. Niektóre z tych podgatunków uważa się za wymarłe lub zagrożone wymarciem.
 

Tryb życia

Samce tygrysa prowadzą na ogół samotniczy tryb życia na terytorium przez siebie wybranym, zazdrośnie strzeżonym i często znakowanym. Samice przebywają czasami w towarzystwie samców lub innych samic. Jednak polują zawsze pojedynczo. Przez większość część dnia odpoczywają, aktywne są głównie w nocy. Polują najczęściej po zachodzie słońca. Nie są szybkimi myśliwymi, rzadko też wspinają się na drzewa. Zmysłem najlepiej rozwiniętym jest słuch. Tygrys w przeciwieństwie do większości kotów jest dobrymi pływakami i często wchodzi do wody.

Odżywianie

Tygrys poluje z zasadzki, ofiarę podchodzi na przynajmniej 18 m i dopada jej kilkoma susami (długość skoku wynosi 6 m). Najchętniej żywi się mięsem antylop, dzików i jeleni. Ale czasami zadowala się gryzoniami i ptakami, a nawet zdarza się, że łowi ryby. Nigdy nie zabija więcej niż potrzebuje do zaspokojenia głodu. Jednak kiedy jest wygłodniały może jednorazowo zjeść 50 kg mięsa. Swoją zdobycz potrafi nieść w pysku przez wiele kilometrów.

Rozmnażanie i rozwój

Tygrys rozmnaża się w różnych porach roku. Samiec i samica łączą się tylko na kilka dni. Ciąża trwa 98-110 dni. Samica rodzi 1-6 młodych, ale przeżywają 2-3. Tygrysiątka przebywają z matką 2 do 3 lat. Kolejna ruja samicy ma miejsce dopiero po ich odejściu. Jeśli tygrysica straci swoje młode, może urodzić następne jeszcze w tym samym roku. Na wolności tygrysy dożywają wieku 15-20 lat.

4.7/5 - (9 votes)
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

DZIĘKI WAM MAM 5 Z BRZYRODY

bez nadzieja

to jest ????????????????????????????????????????????