WIEWIÓRKA SZARA. Ssak. Zwierzę - wiewiórka szara
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Gryzonie Wiewiórkowate Sciurus Wiewiórka szara
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Wiewiórka szara (Sciurus carolinensis)

Wiewiórka szara, Sciurus carolinensis, eastern gray squirrel
Spis treści
Wygląd

Wiewiórka szara jest to wiewiórka podobna do pospolitej, ale większa od niej. Długość jej ciała wynosi 23 -30 cm, długość ogona ok. 24 cm, waga może sięgać 750 g. Charakteryzuje się szarą sierścią z rudawą smugą na grzbiecie. Jej ogon jest długi i puszysty, uszy zaokrąglone na końcach, bez pędzelków typowych dla wiewiórki pospolitej. Pazury, jak u każdej wiewiórki nadrzewnej są ostre i zakrzywione.

Występowanie

Wiewiórka szara jest mieszkańcem lasów (głównie liściastych) oraz parków na obszarze od południowej Kanady do Teksasu i Florydy. W 1876 r. została sprowadzona do Wielkiej Brytanii, gdzie się silnie rozmnożyła. Jest to gatunek pospolity na terenie swego  występowania.

Tryb życia

Jako kryjówek wiewiórka szara używa dziupli, ale buduje również w koronach drzew gniazda. Na ogół posiada ich kilka i korzysta z nich okazjonalnie. Zimowe gniazda są zbudowane z ulistnionych gałązek i wysłane liśćmi, trawą, rozdrobnioną korą, mchem i piórami. Letnie mają mniej solidną budowę – są to jedynie platformy w kształcie koszyczków składające się z gałązek. Wiewiórka szara sprawnie porusza się wśród drzew używając przy tym puszystego ogona jako steru, a także do utrzymania równowagi. Ogon służy jej również do utrzymywania ciepła w czasie snu. W przypadku zagrożenia wiewiórka nie ucieka, lecz obiega pień i zastyga nieruchomo po jego niewidocznej stronie. Zimą nie zapada w stan hibernacji, ale w okresie wyjątkowo złej pogody pozostaje w dziupli bądź gnieździe. Czasami zimą w jednym gnieździe może przebywać kilka wiewiórek, ale zasadniczo gatunek ten prowadzi samotny tryb życia.

Odżywianie

Głównym pokarmem wiewiórki szarej są nasiona i orzechy. Zjada także inne części roślin oraz grzyby. W jej jadłospisie mogą się znaleźć również owady, jaja ptasie i małe pisklęta.  W czasie jedzenia siada na tylnych kończynach przednimi przytrzymując pokarm. Przed zimą gromadzi zapasy żołędzi lub orzechów.

Rozmnażanie i rozwój

Ciąża wiewiórki szarej trwa 44 dni. W każdym miocie rodzą się średnio 3 młode, które dojrzałość płciową uzyskują w drugim roku życia. W ciągu roku mają miejsce 2 mioty.

4.8/5 - (12 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments