Teraz szefowie kuchni będą musieli zastanowić się dwa razy zanim wrzucą żywe kraby do gotującej się wody. Grupa brytyjskich badaczy z uniwersytetu Queen's University w Belfaście znalazła kolejne dowody na to, że skorupiaki odczuwają ból.
Raczyniec jadalny (Carcinus maenas), Fot.Hans Hillewaert/Wikipedia CC
Kraby, to grupa krótkoodwłokowych skorupiaków z rzędu dziesięcionogów. Preferują ciepłe i wilgotne środowiska, dlatego spotkać je można głównie w tropikalnym klimacie, choć zdarzają się gatunki, które do życia wybrały sobie zimnie morza. W Bałtyku mieszkają trzy gatnki krabów - krab brzegowy (Carcinus maenas), krab wełnistoszczypcy (Eriocheir sinensis) przywleczony z Chin oraz krabik amerykański (Rhithropanopeus harrisii), który przywędrował do nas z Ameryki Północnej.
Powszechny jest pogląd, że nie odczuwają one bólu, a ich reakcja, to nieświadomy, mechaniczny odruch (nocycepcja). Dlatego zwierzęta te nie są objęte żadną ochroną prawną. Polska Ustawa o ochronie zwierząt bierze w opiekę wyłącznie kręgowce. Naukowcy udowadniają, że może być inaczej.
Badania opublikowane na łamach „Journal of Experimental Biology” wykazały, że krab brzegowy inaczej raczyniec jadalny (Carcinus maenas) reaguje na lekkie porażenie prądem elektrycznym. Co więcej – naukowcy zauważyli, że krab zapamiętuje ból doznany w przeszłości.
Jak doszli do takich wniosków? Kraby umieszczono na oświetlonej płaszczyźnie, tak by miały możliwość schronienia się w zacienionym miejscu. Zwierzęta miały do wyboru dwie kryjówki, przy czym w jednej z nich kraby poddawane były niewielkim elektrowstrząsom. Kraby, które były rażone prądem, po opuszczeniu schronienia szukały innego miejsca, a kiedy je znalazły, przez chwilę badały, czy jest bezpieczne. Zdaniem naukowców, oznacza to, że pamiętały o doznanym bólu.
Raczyniec jadalny. By D. Hazerli (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons
„To badanie pokazuje, że nie jest to jedynie prosty odruch. Kraby decydują się poświęcić potrzebę posiadania dobrej skorupy na rzecz potrzeby unikania szkodliwych bodźców. Taką wymianę obserwuje się u kręgowców, u których odpowiedź na ból jest kontrolowana względem innych wymagań” – wyjaśnia profesor Robert W. Elwood.
Ekologia.pl poleca
Krab pustelnik zamieszkuje skorupy opuszczone przez inne gatunki zwierząt. By H. Zell (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Dlatego to odkrycie może mieć istotne znaczenie dla przemysłu spożywczego. Bowiem wielu kucharzy gotuje kraby, homary i krewetki żywcem, żyjąc w przekonaniu, iż zwierzęta te nie odczuwają bólu. Co gorsza wielu dostawców owoców morza wyrywa żywym krabom szczypce, a resztę wrzuca z powrotem do morza.
Warto zadać sobie pytanie: „Czy w porządku jest gotować żyjącą i czującą istotę tylko po to, by zaspokoić nasze kulinarne zachcianki? Prof. Elwood ma nadzieję, że wyniki badań staną się początkiem debaty, dotyczącej torturowania zwierząt dla celów konsumpcyjnych.
Ekologia.pl
Moim zdaniem
Czy skorupiaki są w stanie odczuwać ból?