Znikają drzewa! Kto za tym stoi? Wywiad z Danielą Grzesińską z Fundacji alter ekoZnikają drzewa! Kto za tym stoi? Wywiad z Danielą Grzesińską z Fundacji alter eko
Znikają drzewa w Warszawie - dziennie aż 60 drzew! Dlaczego? Kto za tym stoi? Daniela Grzesińska, Fundacja alter eko: W Warszawie ...
Cały czas zmagamy się z problemem przełowienia. Wywiad z Justyną ZajchowskąCały czas zmagamy się z problemem przełowienia. Wywiad z Justyną Zajchowską
Organizacjom pozarządowym działającym w obszarze ochrony przyrody często zarzuca się radykalizm. A naszymi najważniejszymi ...
Adoptując, przyjmujemy pod swój dach przyjaciela. Wywiad  z Aleksandrą Grynczewską, prezes Fundacji Zwierzęca Polana
Adoptując, przyjmujemy pod swój dach przyjaciela
Zastanawiasz się nad adoptowaniem psa ze schroniska? Pamiętaj: zwierzę to nie zabawka. Nie podejmuj decyzji emocjonalnie.  Każdy pies jest inny i u każdego zachowanie może mieć inne podłoże i ...
Recykling w Polsce ma się coraz lepiej
Recykling w Polsce ma się coraz lepiej
Papier ekologiczny to surowiec, którego produkcja wywiera jak najmniejszy negatywny wpływ na środowisko. Niektórzy tak nazywają papier, do którego produkcji pozyskuje się drewno z ...
W Łodzi spotyka się cała branża biożywności. Wywiad z Agatą Szczepaniak
W Łodzi spotyka się cała branża biożywności
Joanna Szubierajska: To już 9 edycja Targów. Jak Pani widzi rozwój eventu od 1. Edycji. Czy spodziewała się Pani, że całość przybierze obecny kształt?
Zobaczyć bezkres nieba
Zobaczyć bezkres nieba
Rozmowa z Marcinem Górko – pasjonatem nocnego nieba, turystyki  i od niedawna także przyrody. O ile uda się na nią popatrzeć przez lornetkę!
Z normalnym rzeźnikiem nie mamy nic wspólnego
Z normalnym rzeźnikiem nie mamy nic wspólnego
Rzeźnik to nazwa umowna, bo z normalnym rzeźnikiem nie mamy nic wspólnego. W naszym sklepie będzie można kupić zamienniki tradycyjnych mięs, które będą smakowały niemal identycznie do swoich ...
W naszej diecie jest zbyt wiele soli, tłuszczu i cukru. Rozmowa z dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia
W naszej diecie jest zbyt wiele soli, tłuszczu i cukru
Joanna Szubierajska: Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez Polaków?
Dieta wegańska, a ciąża. Wywiad z Iwoną Kibil
Czy dieta wegańska jest odpowiednia dla przyszłej mamy i jej dziecka?
Dieta wegańska u ciężarnych kobiet budzi wiele kontrowersji. Dlaczego lekarze i dietetycy podchodzą sceptycznie do kobiet w ciąży, nie rezygnujących z diety roślinnej? Czy dieta wegańska jest ...
Natura najlepiej wie, co jest dla nas dobre
Natura najlepiej wie, co jest dla nas dobre
Natura najlepiej wie, co jest dla każdego człowieka najlepsze i to właśnie z jej dobrodziejstw powinniśmy korzystać, dbając zarówno o zdrowie, jak i urodę – mówi w wywiadzie dla Ekologia.pl ...
Nie przetrwamy w świecie odizolowanym od przyrody. Wywiad z Grzegorzem Młynarskim
Nie przetrwamy w świecie odizolowanym od przyrody
Mamy dziś do czynienia z pewnym paradoksem: zielone tereny zielenią się coraz częściej pod okiem zaangażowanych mieszkańców i urzędników, podczas gdy szare miasta i ich dzielnice, brudne osiedla, ...
Jakie produkty ekologiczne są najchętniej kupowane? Wywiad z Pawłem Polochem
Jakie produkty ekologiczne są najchętniej kupowane?
„Kiedy zakładaliśmy pierwszy sklep z kubeczkami menstruacyjnymi i podpaskami wielorazowym na rynku był tylko jeden producent. Zachęciliśmy innych producentów do szycia podpasek, dzięki czemu dziś ...
 Czy perowskity zrewolucjonizują rynek energetyki solarnej? Wywiad z Olgą Malinkiewicz
Czy perowskity zrewolucjonizują rynek energetyki solarnej? Wywiad z Olgą Malinkiewicz
Polskie perowskity mają szansę zrewolucjonizować produkcję ogniw słonecznych. Są elastyczne, cienkie i co najważniejsze – wydajniejsze i tańsze niż ogniwa krzemowe. Perowskitem może być przecież ...
Nie kupujmy jajek oznaczanych numerem 3! Wywiad z Alicją Czerwińską ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki
Nie kupujmy jajek oznaczanych numerem 3
Hodowla kur niosek w systemie klatkowym jest w Polsce dominująca i jednocześnie najbardziej niehumanitarna. Wiąże się ona ze skrajną eksploatacją kur, które za życia doświadczają tylko niepotrzebnego ...
Czy na recyklingu można zarobić? Wywiad z Rafałem Markiewiczem, założycielem Wiewiorka.pl
Czy na recyklingu można zarobić?
Wiosenne porządki mogą okazać się nie tylko satysfakcjonujące z powodu uporządkowania przestrzeni w jakiej żyjemy, ale również mogą dostarczyć naszym partnerom konkretnych pieniędzy – mówi w ...
Dlaczego nie owady? Wywiad z dr. Jakubem Urbańskim, jednym z założycieli Spółki HiProMine
Dlaczego nie owady?
Nie darzymy ich sympatią i najczęściej czujemy do nich wstręt. A szkoda, bo owady mogą stać się naszymi sprzymierzeńcami. Wydają się mieć wszelkie cechy źródła idealnego białka, nie wspominając o ich ...
Cyrk nie jest właściwym miejscem dla zwierząt! Wywiad z Pauliną Fatalską z Koalicji Cyrk Bez Zwierząt
Cyrk nie jest właściwym miejscem dla zwierząt!
Coraz więcej miast nie zgadza się na udostępnienie swoich gruntów na występy cyrkowe. Czy słusznie? „Cyrk nie jest właściwym miejsce dla zwierząt (…).Zwierzęta w cyrkach są przymuszane do ...
Zostawcie karpia w spokoju. Wywiad z Jackiem Bożkiem z Klubu Gaja
Zostawcie karpia w spokoju!
Mimo iż nikt nie maszeruje z marketu z krową na postronku czy żywą kurą pod pachą, to widok karpia, który przed chwilą został odłowiony i szamocze się w plastikowej torbie jest na porządku dziennym. ...
Serowarstwo i wyrób sera. Wywiad z ekspertem od serowarstwa, Jakubem Krężlem
Domowa produkcja sera daje ogromną satysfakcję
Wraca moda na samodzielne wyrabianie produktów spożywczych. Modne jest samodzielne wypiekanie chleba. Czy czeka nas także powrót do tradycji serowarskich? Gouda, Mozzarella, Feta, Parmezan, Sery ...

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy