Borowik usiatkowany - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce borowikowate borowik Borowik usiatkowany
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Borowik usiatkowany (Boletus reticulatus)

Nazywana/y także: borowik prawdziwy podgatunek siateczkowaty, borowik szlachetny odmiana usiatkowana, dębowy
Borowik ustatkowany
Spis treści

Wstęp

Borowik usiatkowany to grzyb jadalny, bardzo ceniony wśród zbieraczy grzybów ze względu na swój dobry smak i przyjemny, intensywny zapach. Przez lata uważany był za jedną z odmian borowika szlachetnego. Dopiero w latach 90. sklasyfikowany został jako oddzielny gatunek grzyba.

Sezon

Borowik usiatkowany jest jednym z najwcześniej pojawiających się grzybów rurkowych. Sezon na tego grzyba zaczyna się już w maju i trwa do końca sierpnia. Pojedyncze osobniki można znaleźć jeszcze we wrześniu, a niekiedy nawet w październiku.

Występowanie

Borowik usiatkowany występuje głównie w lasach liściastych pod dębami i bukami. Rośnie pojedynczo lub w małych grupach. Najczęściej można go spotkać na nizinach i w niższych partiach gór. Czasami pojawia się także w lasach mieszanych. Rośnie w Europie i Japonii.

Wygląd


Owocnik borowika usiatkowanego początkowo ma kształt półkolisty, potem robi się wypukły, a u starszych osobników poduszkowaty. Przybiera barwę bladobrązową, szarobrązową lub ochrowoszarą, z białymi brzegami. Powierzchnia kapelusza może być gładka lub pomarszczona, matowa i zamszowa. Czasami można zaobserwować na nim drobne pęknięcia (zwłaszcza w suche dni). Owocnik osiąga średnicę od 6 do 25 cm.

Rurki osiągają długość od 10 do 35 mm. Przy trzonie są zatokowo wycięte. Łatwo oddzielają się od kapelusza. U młodych osobników przybierają białą barwę, późnej robią się białoszare, u starszych osobników żółtozielone, a przy brzegach kapelusza czerwonawe. Mają drobne, okrągłe pory, które nie zmieniają zabarwienia pod wpływem uszkodzeń.

Trzon osiąga wysokość od 100 do 250 mm. i grubość od 20 do 70 mm. U młodych osobników jest mocno bulwiasty, później robi się wysmukły, maczugowaty, a nawet cylindryczny. Przybiera kolor jasnobrązowy lub szarobrązowy. Pokryty jest białą lub kremową siateczką, która z czasem brązowieje. Siateczka zakrywa cały trzon lub tylko połowę jego długości i zazwyczaj jest od niego jaśniejsza.

Miąższ borowika usiatkowanego jest barwy białej. Pod skórą jest jasnobrązowy, a nad rurkami niekiedy bywa żółty. Nie przebarwia się. U młodych osobników jest jędrny i zwarty, u starszych robi się gąbczasty i miękki. Ma bardzo intensywny i przyjemny zapach oraz bardzo dobry smak.

Borowika usiatkowanego bardzo łatwo pomylić z goryczakiem żółciowym, który jednak rośnie głównie w lasach iglastych i ma bardzo gorzki smak (w przeciwieństwie do borowika usiatkowanego).

Jest jeszcze podobny do kilku innych gatunków borowików, m. in. do borowika szlachetnego i borowika ciemnobrązowego. Na szczęście oba te grzyby są jadalne i bardzo smaczne, dlatego pomylenie ich nie niesie ze sobą żadnych konsekwencji.

Właściwości

Borowik usiatkowany – brak danych dotyczących wartości odżywczych.

Zastosowanie

Borowik usiatkowany, ze względu na swoje walory smakowe, znalazł zastosowanie jako dodatek do wielu dań. Podobnie, jak borowik szlachetny, może być składnikiem zup i sosów oraz uzupełnieniem dań mięsnych. Nadaje się do suszenia (suszone borowiki usiatkowane mają bardzo intensywny i przyjemny zapach), duszenia i gotowania.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (20 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments