Buławka spłaszczona (Clavariadelphus ligula)

Wstęp
Buławka spłaszczona to jeden z tych niesamowitych grzybów, niewiele mających wspólnego z potocznym wyobrażeniem grzyba jako organizmu zbudowanego z kapelusza oraz nóżki. W Polsce rzadka, toteż objęta ochroną częściową, do 2014 r. ścisłą.
Sezon
Buławka spłaszczona wytwarza owocniki w tym samym czasie co inne buławki: od sierpnia do października.
Występowanie
Buławka spłaszczona trafia się najczęściej w górskich albo wyżynnych świerczynach, w Polsce głównie na południowym wschodzie. Buławkę spłaszczoną podawano z wielu miejsc Eurazji oraz Ameryki Północnej. W Europie jest nader rzadka.
Wygląd
Owocniki buławki spłaszczonej wyrastają zwykle gromadnie, rzadziej samotnie, wokół pniaków. Młode okazy tej buławki są gładkie, podczas gdy starsze charakteryzują się guzowatą i mocno pomarszczoną powierzchnią, nierzadko z podłużnymi fałdami. Kolor buławek spłaszczonych zmienia się z wiekiem: młode są jasno żółtawe, często niemal białawe, średnie żółtawe wpadające w brąz, stare natomiast przybierają dość niezwykły, fioletowy lub czerwony odcień brązu. Podstawa owocnika filcowata w dotyku, a biała w kolorze.
Trzon wydrążony wewnątrz.
Miąższ kremowo biały, sprężysty w większej części owocnika, nieco gąbczasty i bardziej miękki w dotyku przy wierzchołku, gorzki w smaku, o ledwo wyczuwalnej woni. Nie zmienia koloru po uszkodzeniu bądź nacięciu, ale zaprawiony siarczanem żelaza III zielenieje, a po zaprawieniu wodorotlenkiem potasu (potasem kaustycznym) żółknie.
Wysyp zarodników kremowo białawy lub matowo żółtawy. Spory goździeńca łopatkowatego (buławki spłaszczonej) są gładkie, pozbawione koloru, jajowate, osiągają 8-15 × 3-6 µm. Cystidiów brak.
Epitet gatunkowy „spłaszczona” może w przypadku tego gatunku wprowadzać w błąd obserwatora, albowiem owocniki buławki spłaszczonej wcale nie muszą mieć spłaszczonych („przyciętych”) na szczycie owocników. Czasem bywają zaostrzone.
Inne gatunki buławek rodzime dla Polski: buławka obcięta C. truncatus i pałeczkowata C. pistillaris są wyraźnie okazalsze. Buławka żółtostopa C. flavipes z kolei zazwyczaj osiąga mniejsze rozmiary od buławki spłaszczonej, ponadto ma szersze zarodniki.
Właściwości
Wg niektórych źródeł buławka spłaszczona jest grzybem jadalna, ale niesmaczna; wg innych niejadalna. Nie wolno jej zbierać z powodu rzadkości i ochrony gatunkowej.
Zastosowanie
Obecnie raczej nie ma zastosowania buławki spłaszczonej, trwają jednak wytężone prace nad zastosowaniem kwasu klawarynowego z buławek w lecznictwie.