Czubajka sutkowata - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce pieczarkowate czubajka Czubajka sutkowata
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Czubajka sutkowata (Macrolepiota mastoidea)

Nazywana/y także: czubajka beżowa, czubajka właściwa, czubajka wysmukła, kożuszek, stroszka wysmukła
Czubajka sutkowata
Spis treści

Wstęp

Czubajka sutkowata jest grzybem jadalnym, należącym do rodziny pieczarkowatych grzybem. Rośnie pojedynczo lub w małych grupach. Młode okazy czubajki można łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym. Należy zachować szczególną ostrożność w przypadku grzybobrania.

Występowanie

Czubajka sutkowata lubi miejsca nasłonecznione w lasach liściastych. Można go spotkać także w zaroślach, parkach, na pastwiskach. Czubajka sutkowata pojawia się także na wapiennych wydmach. Często rośnie dość licznie przy leśnych drogach. Występuje powszechnie w Wielkiej Brytanii, Irlandii jak i w większości Europy. Jednakże w Polsce jest stosunkowo nieliczna.

Sezon

Owocniki czubajki sutkowatej pojawiają się od września do listopada. W północnej Europie sezon może rozpocząć się już w lipcu.

Wygląd

Owocniki czubajki sutkowatej mogą być koloru białego do kremowego, jasnobrązowego. Osiągają zazwyczaj średnicę około 8 do 12 cm. Skórka kapelusza jest brązowawa, ku brzegom pęka na małe łuski. Brzeg kapelusza czubajki beżowej jest ostry. Kształt kapelusza zmienia się wraz ze wzrostem owocnika. Młody ma kształt półkulisty, następnie płasko rozłożysty. Pośrodku kapelusza widoczny jest wystający garbek-wyrostek.
Blaszki czubajki sutkowatej są białawe, nieprzyrośnięte do trzonu, lekko wybrzuszone
Trzon czubajki sutkowatej jest wydłużony, walcowaty. Mierzy do 15 cm. Trzon posiada przypominający lejek pierścień. Na jego białej powierzchni pod pierścieniem może występować przypominający zygzak wzór lub łuski koloru brązowego. Podstawa trzonu jest bulwiasta. Wraz z wiekiem trzon z pełnego staje się pusty.
Miąższ czubajki sutkowatej charakteryzuje się mało wyczuwalnym zapachem, delikatnym smakiem lekko orzechowym i słodkim. Zabarwienie miąższu jest białe, w trzonie miąższ jest silnie włóknisty i twardy. Z tego powodu w celach konsumpcyjnych zbiera się kapelusze, trzony są mocno zdrewniałe.

Zarodniki czubajki beżowej są białe, gładkie kształtu elipsoidalnego.

Właściwości

Czubajka sutkowata jak z resztą większość gatunków z rodziny pieczarkowatych ma duże zasoby witamin z grupy B, które odpowiedzialne są za funkcjonowanie układu nerwowego. Należy do pokarmów, pozbawionych niemalże całkowicie tłuszczu 0,3 g/100g, właściwie bez kalorii. Czubajki sutkowate są dobrymi bioindykatorami kadmu w środowisku. Kadm jako metal ciężki może kumulować się w ciele człowieka wraz ze spożywanymi grzybami powodując zatrucia.

Zastosowanie

Czubajki sutkowate wykorzystuje się w celach konsumpcyjnych. Nadają się do gotowania przyrządzania na grillu, duszenia. Dużym uznaniem cieszą się podsmażane kapelusze czubajki sutkowate w panierce.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.5/5 - (19 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments