Gąska tygrysia (Tricholoma pardinum)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Wygląd
Owocniki gąski tygrysiej osiągają 4,0 do 7 (rzadziej nawet 10) cm średnicy kapelusza i 4-10 (12) cm wysokości nóżki (trzonu).
Kapelusz o suchej, białawej lub jasnopopielatej skórce, u młodych okazów silnie podwinięty, obrośnięty włóknistymi, czarniawymi bądź szaroburymi („myszatymi”) łuskami. Wielkość i odcień tychże łusek bywają bardzo różne u różnych osobników gąski tygrysiej. Kształt kapelusza zmienia się z wiekiem: o ile młode gąski tygrysie cechują się dzwonkowatymi, o tyle dojrzałe grzyby odznaczają się płaskimi kapeluszami. Nawet u dojrzałych, wyrośniętych g. tygrysich można dostrzec garbek.
Blaszki grube, wycięte, o średniej gęstości a niejednakowej długości. Kolor blaszek u gąski tygrysowatej zmienia się z wiekiem egzemplarza. Młode owocniki mają białawe, zazwyczaj z zielonkawym odcieniem; starsze blaszki jasno żółte. Nigdy jednak blaszki g. tygrysiej nie robią się szare! U młodych owocników obłócznia wydziela krople przejrzystego płynu, podobnego do wody.
Trzon pękaty lub walcowaty, mocny, pełny, nierzadko zgrubiały przy podstawie, o łuskowatej bądź włóknistej powierzchni. Wierzch, zwykle też środek nóżki białe, jedynie spód trzonu barwy ochry. U wierzchołka nóżki często przezroczyste krople.
Miąższ biały, nie zmienia koloru po nacięciu bądź uszkodzeniu. Woń miła, ale trudno wyczuwalna. Smak mało wyraźny, w niektórych źródłach opisywany jako mączysty i też dość przyjemny. Odmiana var. filamentosum charakteryzuje się miąższem o smaku ogórków i wyraźniej mącznym zapachu.
Wysyp spor biały. Zarodniki gąski tygrysiej są gładkie, eliptyczne, półprzezroczyste, bezbarwne, nieamyloidowe oraz stosunkowo duże gdyż osiągają 8-10 x 6-7 µm.
Gąska tygrysia mocno przypomina pokrojem oraz umaszczeniem wiele gatunków jadalnych, a przynajmniej nie aż tak silnie trujących gąsek. W Europie, w tym Polsce są to przede wszystkim gąska niekształtna (siwiatka, siwka) Tricholoma portentosum, gąska czarnołuskowa T. atrosquamosum, gąska żółknąca T. sculpturatum oraz gąska ziemistoblaszkowa (ziemista) T. terreum. Jadalne, a przynajmniej słabiej trujące gąski odznaczają się delikatniejszym pokrojem i wyraźniej włóknistą fakturą kapeluszy, nie są też tak mocno przywiązane do podłoży alkalicznych. Poza tym:
- gąska niekształtna (siwiatka) charakteryzuje się żółtym trzonem oraz hymenoforem, tudzież przyjemniejszym orzechowym smakiem;
- gąska czarnołuskowa odznacza się wyraźną, miłą wonią owoców, przypraw korzennych i pelargonii
- gąska żółknąca jak sama nazwa wskazuje żółknie z wiekiem, jak również po uszkodzeniu, występuje także w miejscach otwartych np.: trawiastych polanach, ogrodach i parkach;
- a gąska ziemistoblaszkowej (ziemistej) brak mącznej woni, a miąższ ma cieńszy, rośnie pod sosnami.
Właściwości
Zastosowanie
Brak.