Gołąbek cukrówka - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek cukrówka
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek cukrówka (Russula alutacea)

Nazywana/y także: gołąbek czerwonka, gołąbek czerwony, cukrówka, serojeszka czerwona, syrojeszka czerwona
Gołąbek cukrówka
Spis treści

Wstęp

Gołąbek cukrówka jest grzybem jadalnym, rzadko występującym na terenie Polski. Przez grzybiarzy jest ceniony za swój bardzo dobry smak i niezwykłe walory zapachowe.

Sezon

Gołąbek cukrówka rośnie od lipca do października.

Występowanie

Gołąbek cukrówka występuje w lasach liściastych, gdzie można go spotkać głównie pod bukami i dębami. Rzadziej rośnie w lasach iglastych – tam znaleźć go można w pobliżu świerku pospolitego i sosny zwyczajnej. Występuje w prawie całej Europie.

Wygląd


Owocnik gołąbka cukrówki osiąga średnicę od 7 do 15 cm. U młodych osobników ma kształt półkulisty, z czasem staje się rozpostarty, starsze okazy na środku są wklęsłe. Może przybierać barwę purpurową lub brązowoczerwoną, z oliwkowym lub zielonym środkiem. Często przyozdobiony jest czerwonymi plamami. Ma gładką, lepką i wilgotną skórę. Brzeg kapelusza jest zaokrąglony i podgięty, u starszych egzemplarzy lekko karbowany.

Blaszki gołąbka cukrówki są grube i rzadkie. Przy brzegu kapelusza są zaokrąglone i zwężone. Czasami rozwidlają się. U młodych osobników mają kremowy kolor, u starszych przybierają barwę ciemnożółtą.

Trzon gołąbka cukrówki osiąga wysokość od 4 do 8 cm. i grubość od 1,5 do 4 cm. Ma walcowaty kształt i jest rozszerzony u szczytu. Jest gładki, błyszczący i jędrny. Wraz z wiekiem staje się żeberkowaty. Ma biały kolor, na którym czasem pojawiają się różowe przebarwienia.

Miąższ gołąbka cukrówki jest gruby i jędrny. Na środku kapelusza ma biały kolor, przy brzegach jest żółty. Ma bardzo dobry, łagodny smak i przyjemny orzechowy zapach.

Gołąbek cukrówka często bywa mylony z gołąbkiem oliwkowym, który ma podobny kolor. Odróżnić je można po trzonie, który u gołąbka oliwkowego u szczytu pokryty jest drobnymi kosmkami oraz po zapachu (gołąbek oliwkowy nie posiada zapachu).

Właściwości

Gołąbek cukrówka jest bardzo smacznym grzybem jadalnym o orzechowym smaku. Brak danych na temat wartości odżywczych.

Zastosowanie

Gołąbek cukrówka najczęściej spożywany jest na surowo, jako dodatek do sałatek. Ze względu na bardzo kruche owocniki nie nadaje się do przerobu.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (13 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments