Wstęp
Gołąbek gęstoblaszkowy to . Jest szeroko rozpowszechnionym członkiem rodziny gołąbkowatych Russulaceae.
Sezon
Gołąbek gęstoblaszkowy produkuje owocniki od do .
Występowanie
Gołąbek gęstoblaszkowy rośnie w niemal całej Eurazji i Ameryce Północnej, od stref umiarkowanych po tropiki Azji Południowo-Wschodniej i
Meksyku.
Wygląd
Owocniki gołąbka gęstoblaszkowego są mięsiste, masywne, 10-15 cm średnicy, początkowo śnieżnobiałe lub kremowe, w starszym wieku kremowo-ochrowe, nawet jasnobrunatne, pozbawione mleczka.
Blaszki szeroko przyrośnięte, ułożone znacznie gęściej niż u pokrewnych gołąbków (stąd nazwa gatunkowa), rozwidlone, u najmłodszych owocników kremowobiałe, u średnich żółte z kremowym odcieniem, u najstarszych umbrowe lub ciemno ochrowe.
Kapelusz łukowaty za młodu, potem co raz bardziej wgłębiony, w starości zupełnie lejkowaty jak u
mleczajów. Kolory także mocno zmieniają się w toku rozwoju owocnika: najmłodsze owocniki są białe, średnie siwawe, najdojrzalsze zaś czarne. Kapelusz gołąbka gęstoblaszkowego zwykle jaśnieje ku brzegom.
Trzon walcowaty, masywny (1,2-2 cm gruby, a 2,5 -6 cm długi), w przeciwieństwie do nóżek innych gołąbków długo pozostaje jędrny i twardy, pełny wewnątrz. Mierzy zwykle 1,5-3 cm na 2-8 cm.
Miąższ biały, w charakterystyczny sposób zmienia kolory po uszkodzeniu: wpierw czerwienieje, potem siwieje, na końcu czarnieje.
Siarczan żelaza przebarwia miąższ tego gołąbka na zielono, potem szarozielono, ale słabo;
fenol barwi go na winno bordowo; formalina zaś na jaskrawo pomarańczowo bądź karmazynowo.
Aromat ledwie wyczuwalny. Smak lekko piekący.
Wysyp
zarodników biały. Spory z drobnymi punktami, bez pory rostkowej, okrągłe, amyloidalne, mierzą 8-9 μm.
Gołąbka gęstoblaszkowego łatwo pomylić z gołąbkiem czarniawym
R. nigricans,
gołąbkiem białoczarnym R. albonigra albo z gołąbkiem podpalanym
R. adusta.
Właściwości
Gołąbek gęstoblaszkowy to grzyb niejadalny, przykry w smaku.
Zastosowanie
Gołąbek gęstoblaszkowy w Europie,
Kanadzie i
USA uchodzi za niejadalny z racji silnego zarobaczywienia, miernego smaku i lekko trujących właściwości nawet po odlewaniu
wody. ten bywa jednak jadany w
Tajlandii, Laosie,
Indiach czy Meksyku. W Tajlandii widuje się ogromne stosy tych gołąbków na targach ze „”.
Tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje gołąbka gęstoblaszkowego jako lek przeciw bólom reumatycznym.
Prowadzono wiele prac nad substancjami czynnymi z tego grzyba. Wodne wyciągi miały w warunkach laboratoryjnych chronić rośliny przed wirusem mozaiki tytoniowej. Rozważano także wykorzystanie tego gatunku w biotechnologii jako źródła kwasu bursztynowego, maleinowego, wyższych kwasów tłuszczowych (palmitynowego i stearynowego choćby) oraz pewnych cerebrozydów.