Gołąbek krwisty - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek krwisty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek krwisty (Russula sanguinea)

Gołąbek krwisty
Spis treści

Wstęp

 

Gołąbek krwisty należy do grzybów mikoryzowych, które wchodzą w symbiozę z roślinami. Strzępki grzyba wnikają w komórki miękiszu kory pierwotnej korzeni rośliny. Grzyb w tym oddziaływaniu przekazuje roślinie sole mineralne i wodę z witaminami. Natomiast od rośliny pobiera niezbędne do rozwoju węglowodany. Ze względu na swój cierpki smak uznaje się go za gatunek niejadalny.

Występowanie

 

Gołąbek krwisty występuje pojedynczo lub w niewielkich grupach, najczęściej pod sosnami (sosną czerwoną) lub innymi drzewami iglastymi. Preferuje piaszczyste, wilgotne gleby.

Sezon

 

Gołąbek krwisty zazwyczaj rośnie się w lipcu i trwa do października.

Wygląd

 

Kapelusz gołąbka krwistego długości od 4-10 cm. Powierzchnia owocnika jest gładka, lepka. Kolor zazwyczaj czerwony do różnych odcieni różu. Niekiedy mogą występować białawe plamy na kapeluszu. Kapelusz jest początkowo wypukły, po jakimś czasie płaski z charakterystycznym lekko wklęsłym środkiem. Skórka ściśle przylega do kapelusza.
Trzon gołąbka krwistego zabarwiony na kolor czerwono-różowy, osiąga długość do 10 cm, grubość 1-3 cm. Powierzchnia trzonu jest gładka i sucha. Na początku trzon jest mięsisty, później pusty. Trzon nie posiada pierścienia i przyjmuje kształt cylindryczny.
Blaszki gołąbka krwistego są przyrośnięte, wąskie. Gdy owocnik się starzeje blaszki z koloru kremowego stają się coraz bardziej ciemne.
Miąższ jest biały, kruchy. Smak kwaskowaty, cierpki. Zapach raczej łagodny, można porównać nawet do lekko owocowego. Po przekrojeniu nie zmienia swojego koloru.
Wysyp zarodników jest w kolorze jasnożółtym, kremowym. Zarodniki są kształtu jajowatego z kilkoma brodawkami na powierzchni.

Zastosowanie

 

Gołąbek krwisty może być stosowany w niewielkich ilościach, jako zamiennik papryczki chilli do aromatyzowania niektórych potraw.

Właściwości

 

Gołąbek krwisty to gatunek uznawany za niejadalny. Może powodować dolegliwości żołądkowojelitowe, wymioty oraz biegunkę.

 

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
4.7/5 - (18 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!