Koźlarz sosnowy (Leccinium vulpinum)

Wstęp
Koźlarz sosnowy to wyborny w smaku, ale zasługujący na ochronę z racji swej rzadkości grzyb z rodziny borowikowatych Boletaceae. W Polsce uznano go za gatunek rzadki i potencjalnie zagrożony wymarciem, przyznając mu status R na Czerwonej Liście grzybów.
Sezon
Owocniki koźlarza sosnowego obserwuje się od lipca do listopada.
Występowanie
Koźlarz sosnowy rośnie głównie w Europie, niektóre źródła podają go także z Ameryki Północnej. Rośnie pod okapem drzew, z jakimi tworzy mikoryzę, w Polsce i krajach sąsiednich pod sosną zwyczajną i sosną czarną. Sprzyja mu także sąsiedztwo krzewinek z rodziny wrzosowatych, zwłaszcza wrzosu, brusznicy i czernicy.
Wygląd
Owocniki koźlarza sosnowego osiągają najczęściej 7-15 cm wysokości, a 6-10 (wyjątkowo 15-18 cm, ale to w krajach cieplejszych od Polski) cm średnicy kapelusza oraz 1,5-4,5 cm szerokości trzonu.
Rurki wykrojone przy nóżce. Kolor rurek u koźlarza sosnowego zmienia się z wiekiem owocnika, od czysto białych przez kremowe, jasnoszare, ciemnoszare aż do brązowo-szarych lub ochrowo brązowych.
Nóżka centralna, o podłużnych włókienkach, u młodych owocników mocno pękata, u starszych bardziej walcowata, wyraźnie zwężająca się pod kapeluszem, pełna wewnątrz, obrośnięta kosmkami. Barwa trzonu najpierw biaława, potem szarawa. Pochwy oraz pierścienia brak.
Wysyp spor brązowy z oliwkowo zielonym odcieniem. Zarodniki koźlarza sosnowego oglądane pod mikroskopem są gładkie, podobnie jak u koźlarza świerkowego w kolorze miodowożółtym, jednak większe, mierzą bowiem 4,0-5,0 x 13-16 µm, poza tym bardziej elipsoidalne w kształcie.
Właściwości
Koźlarz sosnowy to bardzo smaczny grzyb jadalny o niezbyt mocnej, ale przyjemnej, grzybowej woni. Z racji rosnącej rzadkości powinno się go jednak chronić w Europie, w tym w Polsce. Jak na grzyba jadalnego zawiera niewiele tłuszczy oraz cukrowców (trehalozy, fruktozy i mannitolu), za to sporo ciał czynnych, zwłaszcza kwasów organicznych (cytrynowego, fumarowego) i fenoli (p-hydroksybenzoesowego, galusowego, protokatechinowego). Może gromadzić w swych owocnikach radionuklidy uranu i toru.
Zastosowanie
Zastosowanie koźlarza sosnowego jest takie same jak u pozostałych koźlarzy czerwonych. Nieźle smakuje zarówno świeży, jak marynowany bądź suszony. Od kilku lat rosnące nadzieje wiąże się z leczeniem nowotworów piersi wyciągami z tego koźlarza i jego krewniaków.